Odkrito/zakrito

Razstava o odkritih in zakritih prostorih, tako fizičnih kot družbenih in duhovnih.

O vratih,

o zakritih

in odkritih

prostorih,

dogodkih in stanjih.

Projekt je slonel na zamisli o odkritih in zakritih prostorih, ki so fizični, družbeni ali duhovni. Teme se je loteval v povezavi med kulturno dediščino in sodobno umetnostjo, med realnimi družbenimi stanji in duhovnimi iskanji. Pri njem je sodelovalo več avtorjev z različnih področij, ki so razpravljali o vratih kot arhitekturnih elementih, svobodi in nesvobodi, dopustnem in nedopustnem, javnem in prikirtem. Enaka vprašanja si je zastavljal tudi avtor omnibusa treh kratkih filmov.

Na razstavi so bila na ogled dela Antona Buzetija, Bogdana Borčiča, Sandija Červeka, Zdenka Huzjana, Ignaca  Medena, Franca  Mesariča, Mirka Rajnarja, Tuga Šušnika, Gustava Gnamuša in Draga Tršarja, fotografije Jožeta Kološe-Kološa, vrata porušene soboške sinagoge, vrata nekdanjega admontskega dvorca v Gornji Radgoni, pisma iz zapora narodnega heroja Jožeta Hedžeta in še…. vse v pripovedi o vratih, o odkritih in zakritih prostorih, situacijah in stanjih. 

Razstavo so spremljali trije kratki igrani filmi scenarista in režiserja Aleša Nadaja z Vladimirjem Vlaškaličem v glavni vlogi in katalog, v katerega so svoje misli in razprave prispevali: Tomaž Bojnec, Metka Fujs, Robert Inhof, Jure Mikuž, Dragan Petrovec, Božo Repe, Boris Vezjak in Dušan Šarotar.


Značke:

Delite :