Karikature Ladislava Kondorja

Razstava skoraj 200 karikatur iz zbirke PM MS in od zasebnih lastnikov bo odprta do jeseni 2015.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota smo v programu Poletne muzejske noči, 20. junija 2015, odprli razstavo Karikature Ladislava Kondorja.

Umetnik, poimenovan internacionalni karikaturist, je številna leta posvetil potovanju po svetu, ob tem pa se je preživljal z razstavljanjem svojih del – karikatur slavnih in vplivnih osebnosti, kot tudi naključnih znancev in obiskovalcev razstav.

Leta po drugi svetovni vojni je preživljal delno v Murski Soboti, delno pa v svojem ljubem mestu ob obali Jadrana, Opatiji, kjer je tudi umrl. Pokopan je na soboškem pokopališču.

Leta 1965 so mu v takratnem Razstavnem paviljonu arh. F. Novaka v Murski Soboti pripravili pregledno razstavo, dobrih 50 let pa so njegova dela bila shranjena v depoju.

V muzejski zbirki hranimo čez 200 Kondorjevih likovnih del in nekaj osebnega arhiva tega nadvse zanimivega umetnika, ki živi v spominu Prekmurcev še danes, in bodo predstavljeni na samostojni likovni razstavi ob 60. obletnici Pomurskega muzeja.

Obenem pa bi želeli dopolniti evidenco Kondorjevih karikatur, ki se nahajajo v zasebni lasti.
Zato vas vabimo, da nam sporočite, če hranite delo, ki ga je naredil slikar. Dela bi želeli popisati, da se zbere dokumentacija o obstoječem opusu karikaturista, ki je tekom svojega ustvarjalnega življenja na 4 kontinentih izdelal več deset tisoč karikatur (po lastnem pričevanju).
 

Zbiranje podatkov je že v teku. Za posredovanje in dodatne informacije vam je na voljo pristojna kustodinja, Tamara Andrejek (02/535-14-55 ali tamara.andrejek@pomurski-muzej.si).