Aktualno

 
 •  

  DECEMBRSKA DROBTINICA - Prehrana božično-novoletnih praznikov

  Pogostitev za šolarje ob obisku Dedka Mraza, Murska Sobota, december 1953, foto Jože Kološa. Hrani: PMMS.

  Nevsakdanje jedi so zaznamovale praznične dneve, ki so se razlikovali od vsakdanjih. »Pa smo se svetkof najbole veselili, ker smo bojšo hrano dobili.« Na Ženiku je veljalo, da je na božič moralo biti najboljše kosilo, za veliko noč najboljši zajtrk in na fašenk najboljša večerja. Isto je veljalo v Nasovi, s tem, da je božično kosilo moralo imeti devet riht, to je devet različnih jedi.

  Pogosti darovi otrokom za miklavževo (6. 12.) so bili suho sadje, sveže sadje, piškoti, bonboni. V Gančanih je mati otrokom spekla miklavže, kvašene kruhke v obliki parkeljnov, za oči je dala zrna popra. V Gančanih so na lucijino (13. 12.) pekli neslane potičke iz črne moke. Najprej jo je pojedel gospodar, nato gospodinja in ostali družinski člani.

  V Veliki Polani so za božič kuhali svinjska rebra in hrbet in so jedli, ko so prišli od polnočnice. Božično darilo v Stanjevcih otrokom je bila pomaranča in mala čokolada, to je Jezušček prinesel.

  Na štefanovo (26. 12.) so v Črenšovcih fantje med mašo v dekleta, ki so jim bila všeč, metali jabolka - v spomin na legendo o Štefanu, ki je bil kamenjan. V Turnišču so dekleta poklanjala svojim fantom rdeča jabolka. Na Kukeču (katoliki), v Gančanih so nosili v cerkev blagoslavljat sol. V Veržeju so nosili v cerkev prekajeno meso in klobase: »Bla takša zapovid. Zbirca je bila, tan ostalo, to so delali že pred nami. Kan pa je meso šlo, pa ne ven.«

  Na janušovo (27. 12.) so na Kukeču, v Gančanih, Gomilici nosili blagoslavljat v cerkev vino. V Gomilici je gospodinja naredila požirek blagoslovljenega vina in se prekrižala, v preteklosti ga je zlila v sode z vinom. Na hanževo so v Brebrovniku kravi, ki je telila, nalili blagoslovljeno vino, da bi bila močnejša, teletu pa dali kos kruha z vinom, da dobi moč.

  V Logarovcih so otroci, ki so hodili na pametivo (28. 12.), v dar dobili jabolka, suhe slive in rožiče. Pametjaki v Križevcih pri Ljutomeru so v dar dobili suho sadje. V Policah so otroci nosili nahrbtnik, v katerega so zlagali male kolačeke in jabolka, ki so jih dobili v dar. V Gančanih so otroci dobivali jabolka in pogače. V Drakovcih so otrokom dali koruzne pogačke, ki jih niso bili najbolj veseli, saj so bile trde.

  Otrok ob okrašenem drevescu, Murska Sobota, januar 1956, foto Jože Kološa. Hrani: PMMS.

   

  V Filovcih so otroški trikraljevski koledniki dobili koruzno pogačo s suhim sadjem.

  Postni čas in dnevi so bili brez mesa. Takrat je bila hrana zabeljena z belim ali bučnim oljem ali maslom. Za božični post so v Prosečki vasi jedli pečena jabolka. Pekač so pomastili z mastjo, popekli jabolka v krušni peči in poškropili s sladkano vodo ter še enkrat popekli. V Veržeju so na post (velikonočni in božični) jedli enostavne juhe (krompirjevo, prežganko ali cigansko).

   

  Leto 2021 je bilo leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

  V tem letu smo pripravili na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji (izide 2022) bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava, ki bo na ogled od 3. 12. 2021, je zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskim, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezanimi na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejenimi za ta namen, smo že razširili tudi ponudbo, ki jo že najdete v naši muzejski trgovinici. Vabljeni!

 •  

  NOVEMBRSKA DROBTINICA - Prehrana ob poroki

  Snubljenje je potekalo na nevestinem domu. Ko so prišli v voglede, je moški na Dolnji Bistrici, ki je šel z mladeničem k hiši dekleta, s seboj nesel kolač kruha in sol. V Filovcih so snubci s seboj nesli kolač kruha. V Stanjevcih so dobrodošlim in sprejetim voglednikom postregli s šunko; če so jim postregli z ocvrtimi bilicami, so odšli, saj dogovor poroke ni bil uspešen. V vaseh z madžarskim prebivalstvom v okolici Lendave so voglednikom, če niso bili z njimi zadovoljni, postregli čebulo in kruh, če so se za poroko dogovorili, so prinesli klobaso in kruh. V Veščici so snubci ob dobrem dogovoru dobili jesti meso, ob slabem pa jajca.

  V Prekmurju in Porabju je bila razširjena šega, da je šla nevesta z eno izmed žensk pred poroko po vasi po hodivanji, po podaraj. Sopotnica je bila navadno starejša ženska, dobra govorka, ki je v imenu neveste prosila darove: moko, predivo, jajca.

  Na poroko je vabil pozvačin, pozafčin. Pozvačin na Dólinskem, ko je prišel vabit na poroko, je dobil malico. V Kamovcih je dobil žganico in špricer ter pogače, v Filovcih prekajene svinjske kosti, hrtišče.

  Priprave na poroko so trajale več dni, posebej priprave okrog hrane in posameznih jedi. En teden pred poroko so bližnji sosedje, sorodniki, botrina prinašali na dom neveste sestavinami za peko in kuho: sladkor, margarino, maslo, skuto, jajca, žive kokoši, moko.

  Po cerkvenem obredju je nevesto/snaho na vhodu novega doma počakala tašča s kruhom in vinom. Tašča je mladoporočenca blagoslovila, dala snahi kolač kruha z besedami, da bo zakoncema dobro v življenju, da ne bi bili lačni.

  Poroka s svati in bogatim poročnimi darili: pet bosmanov/pletenic z okrasjem papirnatih rož, dve torti in dve bogato okrašeni ženitovanjski pogači v štiridesetih letih (?) 20. stoletja v Slovenskih goricah. Vir: Anton Vodan. Hrani PMMS, inv. št. F7589.

  Glavna je bila pojedina doma, kjer so glavno svatbo in svate postregli večkrat in obilno. V enem izmed časopisnih notic iz leta 1932 je tudi sledeča, ki govori o izobilju in velikih količinah hrane: » /…/ Na gostüvanji se popije povprečno 300 l vina, poleg toga nekaj kant žganice. Poje se do 20 kolačov (velikij) krüha, 20 vrtankov, porabi se 2 metra pšenične mele, zakole se po navadi edna krava, pa edna svinja, do 30 kür, telko grüd kisilaka, več litrov mleka, vrnja, pa ne ven ka šče nej vse. /…/ Lüdje ne jejo več zmerno, nego 'ka v nje more' kak sami pravijo. Spijejo pa šče več.« Ko je prišlo zelje na mizo, so svatje naklonjali (nazdravljali) z vinom, družice so zapele kakšne pesmi, moški so se šalili, npr.: »Bog živi našo snejo, naj si küpi srp, ka nede mejla na naše moške skrb.« Za domov so svatom razdelili bider, krofe in kos bosmana.

  Pomembna jed je bil bosman, pletenik oziroma ženitovanjski okrašen kruh, ki so ga prinesli v dar nevesti in ženinu in na koncu svatbe razdelili svatom za domov.  

   

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskim, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezanimi na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejenimi za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, ki jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovinici.

 •  

  OKTOBRSKA DROBTINICA - Ribe

  Ribolov na Muri je bil potreba in hkrati strast v obmurskih vaseh. Zato so ribe pogosteje jedle tiste družine, ki so živele neposredno ob reki ali drugih potokih. V Murskih Črncih so redno lovili ribe v Muri ter jih večkrat jedli pečene, povaljane v koruznem zdrobu. V Ižakovcih so ribe pripravljali čez celo sezono in na več načinov. Pri ribarjenju so ribo osolili in poprali, nataknili na palico in spekli; jedli so jih s kruhom in vinom. Pozimi so ribe očistili, osolili in dimili do pet dni. Obesili so jih na podstrešje, da so se posušile. Takšne ribe so pustili v kropu kakšnih pet minut ali so jih pekli v pečici. Na veselicah so pripravljali pečene ribe in ribji gulaž. Za slednjega so ribo razkuhali, dodali kis ali vino in mleto papriko. Na Dolnji Bistrici so pogosto med tednom jedli ribe, skoraj vsaka hiša ob rokavu Mure je namreč imela svoj čun oziroma ladjo za ribolov. Lovili so s koši in mrežami. Pogoste ribe so bile: ščuka, lin, karac (karas), prdaš (ostriž), androga, ploščič in krap. Pekli so jih na bučnem olju, povaljane v koruzni moki, v ponvi na štedilniku. V Veržeju so enkrat ujeli jeguljo. Ker je niso poznali, je vaščan v knjigi preveril, če je užitna. Pojedli so pečeno in bila je dobrega okusa. V Hrastju-Moti sta se malo pred drugo svetovno vojno ponoči srečali dve skupini fantov; eni z dovoljenjem za ribolov, drugi brez njega. Na Muri sta se tako srečala oba čolna in fantje, ki so ribarili na črno, so pobegnili in pustili poln čoln rib na reki.

  Ribič na Muri lovi s kržakom, v poznih petdesetih letih 20. stoletja. Foto: Jože Kološa-Kološ.

  Strehovčarji so lovili v Ledavi in ribe pekli v pečici. V Kraščih so ribe lovili v Mokošu z vlaki, ki so jih nastavljali v potok, in s kržaki. V Matjaševcih je gospodinja lovila ribe s košaro: »Prle so dosta ribe lovili, ka so tüj nej lačni bili. Znan, ka so mama košaro djali f potok notri, pa so zgrabili.« Tudi pri Gradu in v Puconcih so ribe s košaro lovili v potoku, v Gerlincih na isti način v reki Kučnici. V Šalovcih so poleg košare lovili z rokami tako, da so segali v tolmunske luknje. V Drakovcih so ribe lovili predvsem otroci v Ščavnici kot dodatek k prehrani, ki jih je mati spekla v ponvi. V Bolehnečicih je kmečki družini ribe (smuča, krapa) v Ščavnici z rokami lovil težak – delavec in jih ob nedeljah prinašal, da so jih pekli.

  Ribič na Muri lovi z ribiško palico, v poznih petdesetih letih 20. stoletja. Foto: Jože Kološa-Kološ.

  Sobočanci so večkrat jedli ribe za kosilo, pa tudi za večerjo; manjše so pomokali in spekli na štedilniku, večje so se pripravile s krušnimi drobtinami. »Krapa smo nej ščeli jesti, je masten biu, pa bo blati je smrdo. Ščuke so pa dobre bile, ka smo ji pohali. Krapon so kožo doj potegnoli pa ji nekak spacali. Se ne spomnin, če je smrdo ali ribe smo jeli. Te je fajni biu, ka je nej trbejlo čunte vö jemati, ka se je tak speklo. Zato smo pa mejli coj krüj, ka če se ti je gir, ka je doj šlo.« V Murski Soboti so po drugi svetovni vojni vsak petek pred trgovino postavili skledo svežih ščuk in krapov za prodajo.

  Občasno so v potokih lovili tudi rake, pred drugo svetovno vojno so v potoku v Prosenjakovcih nabirali celo školjke: »Črne, male, jajčaste oblike, nemški se reče mušeln. In ko smo jih v vodi prijeli, se je školjka zaprla in brizgnila curek vode. Ko je še babica Matzenauer živela, smo jih kot otroci nabirali in kuhali. To je bila naša hrana.«

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskim, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezanimi na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejenimi za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, ki jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovinici.

 • Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) 2021

  V Tednu kulturne dediščine vas v soboto, 25. septembra in 9. oktobra, ob 10. uri, vabimo na brezplačno delavnico v dveh delih. Posvetili jo bomo najpomembnejši snovi za izboljšanje okusa in konzerviranja hrane, ki že tisočletja spremlja prehrano človeštva: soli. Ogledali si bomo nekaj primerov solnic iz zbirke muzeja, prisluhnili prekmurski pripovedki o soli in spoznali vlogo soli pri raznih vražah.

  Ustvarjalni del bo potekal na dveh delavnicah. 25. septembra bomo iz gline izdelali solnico. Ko bodo izdelki posušeni in pečeni, bo 9. oktobra sledila druga delavnica, na kateri bomo s keramičnimi barvami poslikali solnice in si ustvarili edinstvene posodice za shranjevanje soli. Iz obeh delavnic bomo tako odnesli edinstvene izdelke in novo znanje o prehranski dediščini.

  Prijave udeležencev sprejemamo na telefonski številki 059 366 621 ali na e-naslovu: mateja.huber@pomurski-muzej.si

  Obiskovalci, starejši od 15 let, morajo izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

  Vabljeni!

 •  

  SEPTEMBRSKA DROBTINICA - Mleko, mlečni izdelki

  Mleko je bila pomembna sestavina prehranjevanja. Zato so v eni izmed družin v Borejcih, ko so ostali brez krave zaradi bolezni, šli prosit po vasi, da so lahko nazaj odkupili kravo in so otroci lahko jedli mleko in mlečne jedi. Nemalokrat je mleka primanjkovalo. Mlečnost krav je upadla v času najtežjih poljskih opravil in zaradi tega je mleko ostalo na njivi.  Kjer je bilo manj krav, mleka niso prodajali, pogosto pa tudi mlečne kave niso pili. 

  Mlečen močnik. Foto: PMMS.

  Kljub temu je bilo mleko pomembna sestavina prehranjevanja. Uporabljalo se je za kuhanje in pečenje, pilo se je samostojno in primešano kavi. Mleko je bila pomembna sestavina močnika, različnih kaš, žgancev.

  Koruzni močnik. Foto: PMMS.

  Kuhali so ga na štedilniku ali v krušni peči. Pomembni so bili mlečni izdelki, ki so jih gospodinje delale doma. Na kuhanem mleku se je na vrhu rada naredila plast, imenovana mejzdra, mezdra. Nekateri so jo radi pojedli, drugi ne. Mleko se je molzlo v dogünjco, sprva leseno, potem pločevinasto (emajlirano). Sveže mleko, imenovano zvara/zvora, mlejko, se je zlilo v lončen lonec, dükel, štüc, šticl(n)i, štüclin, dugi pisker, zvarjak, dovjak, dugi lunec/lonec, stopica ali šticl, v katerem je mleko sedlo. Mrzlo kislo mleko, sedenca, kislo, kiselo, kislo mlejko, sedeno mlejko, sesegnjeno mlejko, segjeno mlejko, kislina/kiselina/kisilina ali sedeno mleko, je bilo pogost obrok predvsem poleti, vanj so nadrobili kruh. Kasneje so nekateri mleko zlivali v pločevinast posnemalnik. Na vrhu se je naredila smetana, vrnje, smêtana, mleko, kiselo vrnje, ki so jo pobrali. Ostalo kislo mleko so postavili na štedilnik ob strani, kjer je bilo dovolj toplo, da se je sesiril v skuto, sir, kisilak/kiselak, škipke, s stranskim proizvodom sirotko. Iz sirovke, kisiline, cmer, so nekatere gospodinje pekle koruzne zlivanke, pogosto so jo pili odrasi in otroci. Iz skute so delali posušene skutine pogačice, stožce in začinjene so jedli za vmesne obroke. Za izdelovanje masla, zmoučaj, zmouče, puter, püter, so več dni zbirali pobrano smetano in stepali, mešali (gonili, mo(u)tili, tukli) v trdo gmoto.

  Izdelovalec masla Franc Poučič je vpisan v Letno poročilo za okraj Murska Sobota za leto 1927. Fotografija posneta v Tešanovcih 1927.

  Motüuanca (pinja) za izdelovanje masla je bila lesena ali lončena, s pokrovom in leseno palico s kolescem na spodnji strani – putaček.

  Lesena pinja. Hrani: PMMS.

  Kasneje so uporabljali steklen pripomoček, flaša, ki je imel v notranjosti lesen ali kovinski mehanizem za izdelovanje masla. Maslo so oblikovali v hlebčke z rokami ali z lesenimi in kovinskimi (plehnatimi) modeli. Polurno ali daljše mešanje je bilo pogosto delo otrok. Smetani so dodali malo tople vode in skorjico kruha, da bi hitreje nastalo maslo: »Fčasij tak dugo, ka bi se prle zveličanja fčakau

   

   

   

 • Tedni vseživljenjskega učenja v PMMS

  V Tednih vseživljenjskega učenja vas Pomurski muzej Murska Sobota in Društvo gluhih in naglušnih Pomurja vabita na vodeni ogled stalne muzejske razstave.

  Brezplačni vodeni ogled bo potekal v sredo, 22. septembra 2021, v Pomurskem muzeju Murska Sobota. Prilagojen bo osebam z okvaro sluha, in sicer ob 11. uri bo potekal s slušno zanko, ob 16. uri pa s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

  Dogodka se lahko udeležijo obiskovalci, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

   

  Vabilo

 • Evropski dnevi judovske kulture - EDJK 2021

  V ponedeljek, 6. septembra 2021, smo v Pomurskem muzeju Murska Sobota gostili predavanje dr. Ágnes Oszkó, umetnostne zgodovinarke, raziskovalke in kustosinje Madžarskega arhitekturnega muzeja in Dokumentacijskega centra za spomeniško varstvo Budimpešta. Predavateljica je predstavila delo madžarskega arhitekta Lípota Baumhorna, avtorja številnih sinagog, med drugimi tudi murskosoboške.

  Celotno predavanje si lahko ogledate tukaj.

  Dr. Oszkó je avtorica ulične razstave o tem arhitektu, ki si jo v središču mesta, na Slovenski ulici v Murski Soboti, ponovno lahko ogledate.

 •  
 •  

  Pedagoški programi v Pomurskem muzeju Murska Sobota

  Ob pričetku novega šolskega leta smo pripravili aktualno brošuro ponudbe muzejskih pedagoških programov, ki se navezujejo na trenutni in prihajajoči razstavni program in vsebine, ki jih predstavljamo v muzeju.

  Prelistajte katalog.

 •  

  AVGUSTOVSKA DROBTINICA - Kava

  Mlinček za mletje kave, najverjetneje 1. pol. 20. stol., Slovenske gorice. Hrani: PMMS.

  Kavni nadomestek je bila pogosta jutranja jed na podeželju, s kruhom ali z žganci. V Fikšincih so jo imeli za dva dni: »Mama je mela eno posodo, ka je že tak črna bila od znotraj, kavo je skuhala za dva dni. Mi otroci smo mlejčno pili, na drug dan se je še segrela.«

  Posoda za praženje ječmena, najverjetneje 1. pol. 20. stol., Slovenske gorice. Hrani: PMMS.

  Kjer si kavnih nadomestkov industrijske izdelave (npr. Divka, Franck) niso mogli kupiti, so kuhali nadomestke, najpogosteje pražen in zmlet ječmen (tudi cikorijo, kumino, bob, želod). Ječmenovi kavi so rekli žitna kava. »Glih tak je dišalo, kak če bi prava kava bila, gda se je pražlo na šparheti.« Ječmen se je zrolal (oluščil). Zrnje so pražili v črnih labuškah (kovinskih posodah) ali v posebni kovinski posodi za praženje. Posodo z dolgim ročajem so vstavili v štedilnik (predhodno so odstranili litoželezen ringl (obroček na plošči) in vanjo vstavili dno posode. Potrebno je bilo mešati, da se zrnje ni zažgalo. Ječmen so pražili tudi na prostem nad ognjem. Pražen ječmen so zmleli ali stolkli v možnarju. Črni vodi so primešali kupljeno cikorijo ter dolili mleko. »Ges san mešo na špararti. So ječmen zeprali, pa te se je posüšo, pa ponef noter, pa si mogo mešati, ka se je nej smeu odmoditi. Te pa doj na mašin za kavo doj semleti. Večkrat smo pili ječmenovo kavo, to tak meni dobro bilo.« Če ni bilo ječmena, so na Goričkem pripravili kavo tudi iz posušenih pešk grozdja, ki so jih predhodno zmleli in skuhali: »Pa tisto, gda si spražo, te je črno bilou, pa te je kava bijla.« V Borejcih so pražili ječmen za kavo kar v žganjarni, kamor so hodili sosedje iz vasi. S seboj so prinesli kovinske ponve, v katerih so nad ognjem pražili ječmenovo seme. Praženo zrnje so zmleli in skuhali v vodi ter pomešali z mlekom. V Murski Soboti je kmečka družina pridelovala ječmen za svinje, vendar so ga uporabili tudi za ječmenovo kavo. Otroci so ga oprali. Ko se je posušil, so ga sčistili in spražili v kotlu. Zmletega so spravili v piksln. Za kavo so domačemu ječmenu vedno primešali žlico kupljenega Francka in žlico prave kave.

  Škatla bele kave Divka Franck, ok. leta 1960. Vir: rodin.mgz.hr/Zbirka/

  Pogosto so pravo kavo mešali z divko in pili za zajtrk. V Kuršincih so pravo kavo pili v šestdesetih letih 20. stoletja. Kavo je v družino prinesel višji uradnik, sorodnik iz Maribora. On je gospodinji pokazal, kako se kuha. Po tistem prave kave niso kupovali, niti pili. Zdomci so nemalokrat domačim domov pošiljali v paketih tudi kavo. Nepražena zrnja so potem spražili sami na štedilniku in zmleli v mlinčku za kavo. »Znaš ka, kava je bila, ka naša vöra evangeličanska, mi smo iz Amerike dobivali dosta paketof. In te je v Amerikanci, f paketaj je te že kava bila. Se spomnin, ka smo kavo dobili. Pa te smo doma mašine meli, ka se je vrtelo, te smo küjali kavo tak za črno z divkof, ne tak kak zdaj.«

  Trgovina Koloniale v Murski Soboti leta 1953. V ozadju štiri vrste kavnih nadomestkov: Franck, Kneipp, Proja in Divka. Foto: Jože Kološa-Kološ. Hrani PMMS, inv. št. F8095.

   

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskimi, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezani na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejeni za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, ki jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovinici.

 •  

  JULIJSKA DROBTINICA - Kuharski tečaji in kuharski zvezki

  V tridesetih letih 20. stoletja so se dekleta kuhanja in gospodinjskih opravil lahko priučile na banskih kmetijskih gospodinjskih šolah; zasebnih gospodinjskih šolah, kjer so poučevale šolske sestre; gospodinjsko nadaljevalnih šolah, za katere je pouk potekal v vaških osnovnih (narodnih) šolah v zimskih mesecih dvakrat na teden in potujočih kmetijsko gospodinjskih tečajih. Gospodinjski tečaji so bili po letu 1954 vključeni v gospodinjsko izobraževanje zavodov za napredek gospodinjstva oziroma v dejavnost delavskih univerz; gospodinjska vzgoja je bila vključena v predmetnik 7. in 8. razreda osnovne šole.

  Kuharski tečaj v soboškem gradu v tridesetih letih 20. stoletja. Foto: Jerolim Purač.

  Za dobre kuharice so veljale tiste ženske, ki so obiskovale gospodinjsko šolo. Veliko dobrih kuharic se je kuhanja priučilo s služenjem v meščanskih družinah, tudi v judovskih v Prekmurju in izven Slovenije (npr. Beograd, Budimpešta, Avstrija). Kuharskega znanja so se dekleta priučila tudi pri samostanskih sestrah, npr. v Apačah. Nune so se s kuharskimi tečaji preživljale. Tudi na večjih veleposestvih v Prekmurju, kjer so posameznice služile, so se naučile gospodinjskih del in kuhanja, prav tako v grajskih kuhinjah, kjer so delale. Nekatera dekleta iz štajerskega dela Pomurja so med okupacijo v drugi svetovni vojni šle delat na večje avstrijske in nemške kmetije in se tam naučile gospodinjstva in kuhanja.

  Gospodinjski tečaj pri Mali Nedelji leta 1924. Original hrani Ludvik Rudolf.

  Veliko organizacijsko vlogo od osemdesetih let 20. stoletja dalje so imele svetovalke današnjega KGZ MS za Pomurje v povezovanju z društvi kmečkih žena in srednjimi gostinskimi in kmetijskimi šolami v Radencih, Mariboru in Rakičanu, od koder so prihajali učitelji in učiteljice kuhanja. Za vsak tečaj so pripravljali jedilnike z različno vsebino, tudi na željo članic: posodobljene stare jedi, peciva, sestavljali so jedilnike.

  Zvezki z recepti (1930‒1970), ki jih je zapisovala učiteljica v Beltincih, Tončka Osterc.

  Ohranjeni rokopisni zvezki z recepti v zasebni lasti ali v muzejski zbirki so pisani v več jezikih (nemški, madžarski, slovenski). V zvezkih so recepti in jedilniki za različne dneve, ki so jih ženske zapisovale v gospodinjskih šolah, gospodinjskih tečajih ali v osnovni in srednji šoli pri predmetu gospodinjstvo. Nekatere so samo zbirale recepte in jih zapisovale.

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskimi, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezanimi na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje.

 • PMN 2021 v PMMS

  V soboto, 19. junija, je potekala Poletna muzejska noč pri nas v muzeju. Poglejte si nekaj fotografij z delavnice Ustvarjalni odtisi po navdihu fotografij Jožeta Kološe ter z otvoritve in ogleda arheološke razstave Sobota pred Sobotov - Arheološke razstave v mestnem jedru Murske Sobote.

   

  Fotografije posnel Tomislav Vrečič, PMMS:

 •  

  JUNIJSKA DROBTINICA - Plačilo delavcem v hrani

  Prehrana je imela pomembno vlogo pri opravljanju skupnih kmečkih del, saj je revnejše prebivalstvo šlo pomagat/delat zaradi hrane, da so se najedli. Med dninarji v Slovenskih goricah so bile tiste kmetije, kjer so dobili obilno jesti, pomembnejše in k njim so radi hodili delat, za razliko od tistih, kjer je bila hrana slabša ali količinsko omejena. Leta 1953 sta dva z Ženika težaka (dninarja) odslužila s kilogramom masti, ki je v dinarjih pomenilo 150 din, 40 kg krompirja je bilo vrednih 880 din, 4 kg moke pa 100 din. Za 50 kilogramov pšeničnega zrnja si moral opraviti deset dnin – od jutra do teme se je delalo. Na Kobilju so mlatcem, ko so mlatili še s cepmi, za plačilo dali kakšen kos mesa ali mleko in merico 10 kg od 100 kg zrnja; v Nasovi so mlatci dobili merico 12–15 kg od 100 kg zrnja. Ko so v Rogašovcih hodili otroci z materjo pomagat sorodnici cel mesec žet in mlatit, so za plačilo dobili vrečo pšeničnega zrnja.

  Delavci ob mlatilnici, s steklenico vina in radenske slatine ter vrtankom. Goričko, 1930‒1950. Foto: Ernest Ferencek. Hrani PMMS.

  Sezonski delavci, ki so z Goričkega pred in po drugi svetovni vojni hodili v Vojvodino opravljat poljska dela, so za plačilo dobili zrnje, s katerim so preživeli do pomladi. Porabci, ki so hodili delat na posesti na Madžarskem, so za plačilo prav tako dobivali zrnje, ne denarja. Za tri mesece dela v Banatu je mlada Stanjevčanka okrog leta 1937 za plačilo dobila okrog 300 kilogramov pšenice (zrnja).

  Grofovsko posestvo v Rakičanu je med obema svetovnima vojnama najemalo delavce za poljska dela iz bližnjih vasi (tudi bližnjih goričkih vasi, npr. Andrejci, Sebeborci) in za žetev ali kopanje krompirja so za plačilo dobili res, to je plačilo v obliki naturalij (žitaric ali krompirja; npr. vsak deseti križ žitarice je bil plačilo delavcu). Redno zaposleni delavci na posestvu (npr. kovač, vrtnar, volar, konjar, kravar …) so dobivali za plačilo denar, poleg tega še določeno količino različnega zrnja, kravo, svinje in podobno.

  Šivilji v Neradnovcih, ki je v desetih in dvajsetih letih 20. stoletja šivala drugim, so za plačilo prinesli kolač kruha ali moko ali fižol.

  Malica pri delu v vinogradu. Dolenci, 1940‒1945. Hrani PMMS.

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Vsi tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskimi, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezanimi na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejeni za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, in jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovinici.

   

 •  

  Szilna szoudba, Murska Sobota 1941–1945

  V Drevoredu Marina Luthra v Murski Soboti je na ogled nova ulična razstava Pomurskega muzeja, ki jo posvečamo 80 letnici začetka 2. svetovne vojne pri nas. Na ogled so izbrane fotografije in dokumenti, ki prikazujejo dogajanje v Murski Soboti med aprilom 1941 in avgustom 1945.

  Avtorica razstave je Metka Fujs, sodelavec mag. Jurij Štesl, oblikovanje ter postavitev razstave Tomislav Vrečič in Gregor Purgaj.

  Razstava Murska Sobota 19411945 bo na ogled do septembra 2021.

  Na Slovenski ulici v Murski Soboti si lahko ogledate ulično razstavo o arhitektu soboške sinagoge Lipótu Baumhornu, ki jo predstavlja ZKTŠ Murska Sobota. V okviru razstave je predstavljena tudi Zgodovina soboških judov avtorice Mateja Huber.

   

  Vabljeni k ogledu.

   

 •  

  MAJSKA DROBTINICA - Za mizo

  Mlatci za mizo pri Toplakovih v Korovcih, 1955‒1965. Hrani PMMS.

  Navada molitve pred in po jedi je bila različna. Najpogosteje se je za mizo molilo v vernih katoliških družinah, pred kosilom ali vsemi tremi obroki: oče naš, Zdrava Marija, Čast bodi Očetu. Tam, kjer niso molili celih molitev, je bilo pred jedjo: »Blagoslovi Gospod nas in vse te darove, ki jih bomo po tvoji dobroti sprejeli,« po obroku pa: »Zahvalim se ti vsemogočni Bog za vse prejete dobrote, ki živiš in kraljuješ vekomaj!« Po končanem zaužitju hrane se največkrat ni več molilo, razen nekaterih najbolj verujočih družin. Tudi evangeličanske družine so molile pred jedjo. Niso vse družine molile, nekatere samo za božič in veliko noč.

  Veselje ob rojstvu, 1960‒1970 v Rogašovcih. Hrani PMMS.

  Družinski člani so jedli skupaj za isto mizo, za isto mizo so jedli s starimi starši. Navadno je bilo mesto za mizo določeno, posebej prostor starejših; oče na čelu mize, mati nekje ob strani in bližje štedilniku. Mati ali gospodinja je sedela tako, da je bila najbližje štedilniku za prinašanje in odnašanje hrane. V družini, ki nej bila družina žena, mož pa deca, ampak vnukinja, babica in dva njena brata, niso vsi jedli skupaj za mizo. Ko je bilo skuhano, si je vsak sam vzel: »Se spomnin, en brat je sigdar dole na eno klop seu, pa meu svojo sklejčko bejlo, pouleg pa je bijla peč, pa ka je nej pojo, je notri f peč đjau, pa zapro, pa drgoč je dale đjo. Bole tak je to bilo. Sküjano je moglo biti, pa te si je pač zeu gda je lačen biu.«

  Navadno si je prvi vzel oče/gospodar, nato ostali, v tem primeru je gospodinja obrnila zajemalko proti njemu. Če so v istem gospodinjstvu živeli še stari starši, so ti največkrat dobili prvi jesti. Pogosto je mati razdelila iz skupnega lonca vsakemu v svoj krožnik, posebno otrokom, po vrstnem redu najprej gospodarju, otrokom in sebi. Po mnenju žensk je gospodar delal fizično, zato je moral dobiti največ. Ko je mati razdelila vsem otrokom, je naložila v krožnik še sebi. Ponekod je hrano razdelil tudi oče. Obiskovalci so sedeli za isto mizo z domačimi in so si zajemali hrano sami.

  Za mizo na drugi dan poroke v Renkovcih leta 1967. Original hrani družina Koren, Renkovci.

   

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021.

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Vsi tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskimi, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezanimi na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejeni za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, in jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovinici.

 • 15. maj - Svetovni dan družine

  Najprej si bomo ogledali razstavo "130 let pomurskih železnic" in ugotavljali, kakšne spremembe v življenju ljudi je povzročil nov način prevoza. Tudi zgodba o »gorički Mariški« ne bo manjkala. Sledilo bo ustvarjanje: udeleženci si bodo iz kartona izdelali vlak in ga pobarvali. 

  Obvezne prijave sprejemamo na elektronski naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si ali na telefonsko številko 059 366 621.

  Vabljeni!

   

  Delavnica se bo izvajala v skladu s priporočili NIJZ.

 •  

  APRILSKA DROBTINICA - Jajce

  Jajce je imelo pomembno prehranjevalno vlogo kot samostojna jed ali sestavina k posameznim jedem in prodajni/menjalni artikel, ki so ga gospodinje skrbno zbirale in poskrbele za prodajo. Zaradi slednjega so gospodinje jajca zelo izbrano in varčno uporabljale pri kuhanju in peki. Prodajale so ga redno prihajajočim trgovcem z jajci – kupinarjem, pütarjem, trougarjem in v bližnjo trgovino. Od tega denarja so kupili živež za gospodinjstvo, npr. sol, sladkor, različne začimbe za mesarijo. Ker je bilo dobro menjalno in plačilno sredstvo, so ga pogosto družinski člani izmaknili iz domačega gnezda, o čemer govori naslednja krilatica: Kokošji kokodak očetu za tobak, materi za sol, otroku za cuker. Otroci so z jajcem plačali sladoled, moškim je bilo jajce pogosto plačilo za tobak ali cigarete.

  Koledniki, to je dečki, so hodili »kokodakat« na barbarinino (4. 12.) ali lucijino (13. 12.), da bi kokoši znesle čim več jajc. Na ta dan se ni smelo šivati, ker bi kuram riti zašili. Ženska na ta dan ni smela k hiši, saj kokoši ne bi nesle jajc. Da bi kokoši pridno nesle jajca vse leto, so bile od gospodinj v Veliki Polani deležne koščkov licijine pogače, v Ižakovcih pa so z istim namenom gospodinje preganjale kure, da so kokodakale. Na Ženiku je bilo potrebno do svečnice zbrisati z vrat napis trikraljevskih kolednikov, drugače kokoši ne bi nesle jajc. V Ključarovcih pri Ljutomeru, Rožičkem Vrhu so moški na florjanovo (4. 5.) hodili pet in v dar dobivali jajca. Zvečer so si jih med druženjem v gasilskem domu spekli. V Filovcih so jedli cvrtino na jurjevo (24. 4.) in florjanovo.

  Jajca so okraševali za veliko noč na več načinov: s čebulnimi olupki, s kupljenimi barvami, z batik metodo in praskanjem (škrabanjem). Pirhe so pogosto delile botre svojim krščencem.

  Jajce je bilo pogost element darovanja, to je nekši blagoslof, nejsi smeu pozabiti. Darovati jajce otroku, ko je prišel prvič k hiši, je imelo več pomenov: da otrok ne bo lagal, da bo znal govoriti, da ne bo odnesel od hiše rodovitnosti, da bo imel lep in ovalen obraz kot jajce. Na Gornji Bistrici je otrok dobil eno jajce, drugo – zakonca – si je moral poiskati sam in poskrbeti za nadaljnji rod. V Dankovcih, Murski Soboti podarijo jajca tudi odraslim, če pridejo prvič k hiši. V Šalovcih so eno jajce dali vsakemu, ki je prišel prvič k hiši, da bi še večkrat prišel na obisk.

   

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije.

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Vsi tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskim, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezanimi na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejeni za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, in jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovinici.

 • Naprej v preteklost

  Predstavitev nekaterih cvetnonedeljskih šeg, upodobljenih na fotografijah iz muzejske fototeke, si oglejte tukaj.

 •  

  MARČEVSKA DROBTINICA - Kruh

  Bosman – ženitovanjski kruh, ki ga drži gospodinja v Filovcih leta 1958. Foto: PMMS.

  Kruh je imel v preteklosti v vsakdanjem življenju in prazničnih dneh velik pomen. Jožef Pajek leta 1884 v Črticah iz duševnega žitka štajerskih Slovencev zapiše: »Če mi je drobtina padla na tla, sem jo moral pobrati in poljubiti. Pravili so mi, da se duše v vicah jočejo in da je silen greh, če kdo po drobtinicah hodi. Pripoveduje se, da je nekdo stopil na drobtino kruha iz ošabnosti; drobtina pa je tako zakričala, da je oni človek oglušel in do smrti gluh ostal.« Štajerci so verovali, da drobtine ne smejo padati na tla, »sicer bomo morali toliko let v vicah trpeti, kolikor drobtin je padlo na zemljo.«

   

  Kruh iz krušne peči v Slovenskih Goricah. Foto: PMMS.

  Razširjena je bila navada večkratnega križanja ali blagoslavljanja kruha. To ni bila izključno navada ali »blagoslov« katoliških vernikov, to so počenjale tudi evangeličanske družine. Imeti z blagoslovom dovolj kruha in z njim povezanih vrsto praks, ni pogojevala vera, ampak življenjska nuja ali želja posameznika/družine po zadostnosti kruha. Križali so ga pred in po peki. Nazadnje se je kruh z nožem prekrižal, ko so kolač razrezali: »Boug blagoslovi!« ali »Križ Boži, Bog te blagoslovi!« Kruh je namreč veljal za Božji dar. Čeprav je kruh že bil plesniv, ga niso zavrgli, ampak pojedli. V eni izmed družin je oče otrokom takole rekel: »To jejte, da vas ne bo strah.« V obrtniški in kmečki družini v Gornji Radgoni nikoli niso načeli svežega kruha. Gospodinja je vedno delavcem rekla, ko so še jedli starega, že plesnivega: »Plisnivi krüh moreš jesti, te je človek močen.«

   

  Vrtanek/perec iz krušne peči na Gornjem Seniku. Foto: PMMS.

  V zvezi s pripravljanjem kruha je bilo znanih veliko vraž. Na pustni torek ga je potrebno peči, da bo repa tako debela kot kolač kruha. Ko dekle prvič mesi kruh, naj fanta s testom po obrazu potegne, da mu ne bodo kocine rasle. Ko se kruh načne, se mora ravno odrezati, sicer pravijo, da tisti laže. Na mizo je potrebno položiti načeti kolač kruha tako, da načeta stran gleda proti vratom, sicer bo odšel blagoslov od hiše.

  Za konec uganka: Ka se na srejdi lesa gible?

   

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. Projekt krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami.

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo. V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Vsi tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskim, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezanimi na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejeni za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, in jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovinici.

 •  

  FEBRUARSKA DROBTINICA - Kuhinja z ognjiščem

  Črna kuhinja v Cilini iži na Gornjih Slavečih leta 2020. Foto: Tomislav Vrečič.

  V kuhinji ni bilo prostora za shranjevanje jedi in posode, to je onemogočal dim, ki se je širil po prostoru. Hkrati je bil prostor premajhen za večja kose pohištva in kuhinjsko opremo. Poimenovanj za črno kuhinjo, po kateri se je valil dim iz peči proti stropu in ven skozi dimnik ali luknjo nad vhodnimi vrati, je veliko: sajava künja (Prosečka vas), dinasta künja (Gornji Senik), dinasta tjonja – vöokajena od dina (Števanovci), na din künja (Neradnovci), črna kühna (Rački Vrh), künja na din (Šalovci), črna kühja, kühja na cug (Ženik). Črna kuhinja je imela dva tipa stropov; v Prekmurju največkrat lesenega in ravnega, v Slovenskih goricah pogosto velbanega, torej opečnato obokanega.

  Črna kuhinja je imela zidano ognjišče s polico pred vhodom v peč - predpeč, imenovano istovje (Dolnja Bistrica), komen (Okoslavci, Rački Vrh), jestije, djestije (Filovci). Na njem so med drugim kuhali ali pogrevali jedi, za katere so iz peči potegnili žerjavico. Notranjost peči je bilo potrebno redno mazati z ilovico, vsako leto po dvakrat. V peč so največkrat zlezle gospodinja same ali so v zameno za plačilo v naturalijah to storile Rominje in občasni obiskovalci.

  Kasnejše krušne peči so imele že dimnik tako, da se dim ni širil prosto po prostoru. Ko so začeli vgrajevati v kuhinjo štedilnike in kuhinja postane čista in svetlejša, so si nekatere gospodinje dale postaviti v del gospodarskega poslopja peč, imenovano bik. Takšna peč ni imela pečnic, v njej pa so še vedno pekli kruh in različne pogače.

  V času krušnih peči je bila posoda večinoma lončena, nekateri kosi posode so bili kovinski. Čim začnejo podirati črne kuhinje, kasneje krušne peči in vgrajevati zidane ali prosto stoječe štedilnike na drva, začne iz kuhinj izginjati tudi lončena posoda.

  Risba – akvarel črne kuhinje nekje na Dólinskem v petdesetih letih 20. stoletja.  Hrani PMMS.

   

  Risba črne kuhinje v Vanči vasi leta 1973. Hrani PMMS.

   

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. »Projekt je usmerjen v povečanje kakovosti življenja. Vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami.«

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo.

  V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Vsi tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskimi, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezana na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejenimi za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, in jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovini.

 •  

  Spletni delavnici v zimskih počitnicah

  Oglejte si dve spletni delavnici in si popestrite zimske počitnice.

  Obe delavnici sta povezani z razstavo Jože Kološa – Kološ, o murskosoboškem fotografu, ki je svoje življenje posvetil umetniški fotografiji.

   

  Delavnica »Kamera obskura« prikazuje, kako si lahko izdelate najosnovnejšo napravo za zajemanje slike.

  Oglejte si jo tukaj.

   

  Delavnica »Obraz iz lubja« vas spodbuja k ustvarjanju, ki ga nudi Kološeva fotografija drevesnega lubja.

  Oglejte si jo tukaj.

   

 •  

  Virtualna delavnica in predstavitev pisalnega seta

  Za vse, ki nas na današnji, praznični dan ne boste obiskali, smo pripravili dve spletni vsebini: 

  - spletno delavnico, povezana s knjigo in književnostjo (povezava)


  - spletno predstavitev 10-delne pozlačene garniture, ki je bila nekoč v lasti soboške grofovske družine Szapáry (povezava).

   

  Prijeten ogled vam želimo.

 •  

  Potni listi za življenje - virtualna gostujoča razstava

  Razstava Potni listi za življenje je posvečena poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v Bernu izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav in tako reševali Jude.

  Nagovor ob odprtju je izrekel poljski veleposlanik, njegova ekscelenca dr. Krzysztof Olendzki.

  Virtualno razstavo si oglejte tukaj.

   

   

  Razstavo je pripravil Inštitut Pileckega iz Varšave v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Bernu, njeno gostovanje v Sloveniji pa sta organizirala Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

 •  

  JANUARSKA DROBTINICA - O pomanjkanju hrane

  Leto 2021 je leto Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. »Projekt je usmerjen v povečanje kakovosti življenja. Vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja ter trajnostnega razvoja gastronomije. Krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami.«

  V tem letu pripravljamo na temo kulinarične in prehranske dediščine Pomurja in Porabja publikacijo in razstavo.

  V publikaciji bodo poleg etnološkega širšega pogleda in pregleda predstavljene posamezne gospodinje z jedmi, ki jih pripravljalo še danes in so odraz lokalne tradicije. Vsi tisti, ki so manj vešči priprave ali so to pozabili, si bodo na posnetkih jed lahko pogledali in kasneje pripravili sami. Razstava bo zastavljena aktualno, v povezavi z okoljskimi, družbenimi, socialnimi in jezikovnimi vprašanji, vezana na pomanjkanje, zadostnost in izobilje v prehranjevanju. Pripravili bomo predavanja, kuharske muzejske delavnice, video kuhanje. Z novimi »prehranskimi« izdelki, narejenimi za ta namen, bomo razširili tudi ponudbo, in jih bo mogoče kupiti v naši muzejski trgovinici.

   

  O pomanjkanju hrane

  Razglednica, ki jo hrani Alojz Vodan, je bila poslana med drugo svetovno vojno leta 1943 v Gornjo Radgono. Na njej med drugim piše: »Na tej karti vidite 1 hleb kruha in 1 pütro vode. To imamo mi tu, da veste. Vi pa se gotovo ob kolinah pri taki pütri z kom drugim notri bavite in ob kruhu tudi kaj drugega zraven.«

  Pisec vojak opozori, da imajo v vojski pomanjkanje hrane in se spominja doma in časa kolin ter izobilja. Pomanjkanje hrane ni bilo prisotno samo med vojno, tudi pred in po njej, odvisno od gmotnega stanja posameznih družin.

  Prekmurci v svojih ustnih spominjanjih niso bili lačni; če ne drugo, kruh so vedno imeli na razpolago za jesti. »Mi smo brez krüja nej bili, bili smo siromackje, dapa krüj smo sigdar mejli, ka so odili na repo, pa smo sigdar sildje mejli. Sigdar smo mejli gjesti. [Brez kruha nismo bili, smo bili siromašni, vendar kruh smo imeli vedno. Moji starši so hodili sezonsko delat, pa smo zrnje vedno imeli.]« Je skromnost, kot karakteristika Prekmurcev po Vilku Novaku, pogojevala, da pomanjkanja posamezniki niso enačili z lakoto? Pisni viri, pomurska literatura in fotografski material namreč dokazujejo, da sta pomanjkanje hrane in lakota bili prisotni v obravnavanem prostoru, posebej pri t. i. kmečkem proletariatu. Revščina je bila vzrok, da je žena z Goričkega odšla služit kruh v Francijo, doma so ostali novorojenka, mož in tašča: »Z vekšoga so krumče küjali, nejsta mejla, znan, ka san ešče … ka nemata samleto, niti kaj nej bilo mleti, nej bilo kaj. Tašča nej znala, pekla je malo masti pa pogače pa te več nej, pa pika. Mejla eno sestro, ka je znala fse boukše vörtivati, ka ji je ova na novinaj dala malo masti, ka je domov prnesla. Tan nej bilo jesti, krumči z vekšoga. [Z večjega sta mož in tašča jedla krompir, niti nista imela zmletega zrnja, pa tudi ni bilo kaj. Tašča ni znala kuhati, malo masti je vzela pa spekla nekakšne pogače. Imela je sestro, ki je znala gospodariti, pa si je od nje prinesla v papirju ovito mast. Ni bilo jesti, v glavnem krompir.]«

  Za razliko od Slovenskih goric, kjer sta pomankanje hrane in posledično lakota prisotna še v pripovedovanju posameznic in posameznikov. V viničarski družini na Ženiku je bilo med obema svetovnima vojnama pomanjkanje kruha: »Babica so spekli krüh, pa smo ga štirinajst dni samo gledali, da nam je menje gor šlo. Načeli so ga, ko je bil že star.« V petdesetih letih 20. stoletja razmere niso bile nič boljše: »Mož je delal v kamnolomu na Pohorju, s kolesom in vsako soboto se je vračal domov. Pri sosedu sem žgala tropine, da je pet litrov vozil delavcem na Pohorje, da jim je po štamperlih prodajal, da je imel za cigarete, jaz pa doma kruh in mleko. Šla sem kosit peš, pa sem si nesla jabolčnice pol litra s seboj. Je prišel vaški lump in me je prosil jabolčnice in sem mu jo prodala, ven iz ust. Težko je bilo. Zato pa tega ne razlagam nikomur.«

   

 •  

  Piščalka iz gline – ptič z dušo

  Ker so naša muzejska vrata žal zaprta, vam odpiramo virtualna vrata. Oglejte si etnografski film o tem, kako lončar Štefan Zelko iz Lemerja izdeluje füjčko. Film je prilagojen tudi za gluhe in naglušne osebe. Za znakovno tolmačenje se zahvaljujemo Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije.

  Za ogled, kliknite tukaj.

   

  Raziskava in režija: Jelka Pšajd, Pomurski muzej Murska Sobota

  Snemanje: Robert Berden

  Montaža: Jelka Pšajd, Tomislav Vrečič, Ludvik Rogan

  Producent: Center za zdravje in razvoj Murska Sobota

  Tehnična realizacija: Studio Černi, Murska Sobota

  Tolmačka slovenskega znakovnega jezika: Natalija Spark

  Podnapisi: Mateja Huber

  Murska Sobota, 2011

 •  

  Nove pridobitve za likovno zbirko PMMS

  Ob koncu letošnjega leta smo v Pomurskem muzeju Murska Sobota uspeli s pomočjo sredstev Ministrstva za kulturo Republike Slovenije odkupiti dve umetniški deli soboškega slikarja Franca (Ferija) Mesariča, ki se je letošnjo pomlad žal poslovil od nas.

  Deli z naslovoma

  Železniška postaja v Murski Soboti, dokončano 2013, akril na platnu, 122 x 101 cm

  in

  Vagon, 1979, akril na platnu, 100 x 100 cm

  pa ne bosta le dopolnili likovno zbirko Mesaričevih del, ki jo hrani naš muzej, temveč sta vključeni v aktualno občasno razstavo posvečeno 130. obletnici pomurskih železnic, ki si jo zaenkrat lahko ogledate le še na spletu (povezava).

  Upodobitev železniške postaje je spomenik in spomin na zgradbo, ki danes ne stoji več. Vsi sodobni pridatki na in pred osrednjim delom pročelja, ki je gledalo proti mestu, so predrugačili tradicionalni tip postaje 3. reda na lokalnih železnicah. Živo rdeči vagon vlaka z rumenimi vrati pa lahko še vedno srečamo na soboški postaji in se z njim peljemo.

  Tretje delo, ki je hkrati postalo del zbirke, nam je bilo podarjeno. Gre za sliko z naslovom

  Sanje, 2002, akril na platno, 103,5 x 68,5 cm

  V barviti kompozici se prepoznajo obličja krav v profilu. Žareče kontrastne barve in pogled v modrino neba z oblačkom pritegnejo pogled in razpoložijo - upamo, da tudi vas.

  Fotografije likovnih del: Tomislav Vrečič, PMMS

 •  

  Muzej od doma - igra Spomin s Kološevimi fotografijami Murske Sobote

  Ker vas ne moremo povabiti v muzej na počitniško delavnico, smo pripravili materiale, da si popestrite počitnice doma in si izdelate igro Spomin s pomočjo Kološevih fotografij. Vabimo vas, da sami ustvarjate, se zabavate, igrate in tudi kaj več izveste.

   

  Spomin - navodila za izdelavo

   

  Fotografije

   

  Hrbtna stran

   

  Rešitve pravilnih parov igre Spomin

 •  

  Izdelajte si svoj adventni venček

  V nedeljo, 29. novembra, je že prva adventna nedelja. V kolikor nimate še adventnega venčka, si lahko v filmčku na spodnji povezavi ogledate postopek njegove izdelave in se lotite dela kar v udobju vašega doma.

  Kako si izdelam svoj adventni venček

  Za popestritev sivih novembrskih dni in ob aktualnih omejitvah, ki so del našega vsakdana, naj prihajajoči prazniki, z malo lastne ustvarjalnosti, prebudijo radostne občutke in veselo pričakovanje.

  Srečno pri ustvarjanju in veseli bomo, če nam pošljete fotografijo venčka, ki ste ga naredili. Fotografijo pošljite na e-naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si

 • DEKD in Z igro do dediščine

  V Tednu kulturne dediščine in Tednu otroka, v katerem slovenski muzeji in galerije sodelujemo s skupno akcijo Z igro do dediščine, smo izvedli družinsko delavnico Eksperimentalna fotografija po navdihu fotografa Jožeta Kološe. Delavnica je potekala v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

   

  Jože Kološa-Kološ, Mamine pogače, 1965

   

  Celotni program v Tednu kulturne dediščine si lahko ogledate tukaj. Celotni program  Z igro do dediščine si lahko ogledate tukaj.

   

 •  

  Cilina iža v Gornjih Slavečih

  Ohranjena cimprana iža je izjemna etnološka dediščina s črno kuhinjo, ki je redkost v lokalnem in širšem prostoru. Gornjeslaveška hiša prikazuje arhaično bivanjsko kulturo podeželja 20. stoletja. Posebnost so razstavljene podobine Cile Bežan (1925–2013), ki jih je kot zelo pobožna ženska zbirala in hranila.

   

  Otvoritev Ciline iže, Gornji Slaveči, 25. 9. 2020.

  Fotografije: Tomislav Vrečič, PMMS

 • Evropski dnevi judovske kulture - EDJK 2020

  Pomurski muzej Murska Sobota je v okviru programa EDJK 2020 izvedel vodeni sprehod Po poti judovske skupnosti v Murski Soboti. Program je pripravila Mateja Huber.

   

  Več o programu EDJK si preberite tukaj.

 •  

  Počitniška delavnica v Pomurskem muzeju

  V prvem in zadnjem tednu počitnic so osnovnošolci preživeli 4 zanimive dni v Pomurskem muzeju, v spoznavanju razstav in ustvarjanju unikatnih izdelkov.


  V nadaljevanju nekaj utrinkov z obeh delavnic:

 •  

  Hlev je bil pod Nemci, hiša pod Madžari.

  Razstava je na ogled v razstavišču Stolp, v 1. nadstropju soboškega gradu, v odpiralnem času Pomurskega muzeja.

  Vabljeni na ogled.

 • Virtualno-muzejski izziv: Kako dober opazovalec si?

  V tednu med 17. in 23. avgustom 2020 izvajamo slovenski muzeji in galerije spletni projekt NAPREJ V PRETEKLOST.

  V PMMS smo pripravili zabaven izziv, s katerim lahko od danes preverite, kakšen vrste opazovalec ste, v četrtek pa vas bo na naši FB strani čakala predstavitev Novi predmeti v arheološki zbirki Pomurskega muzeja. Vabljeni k ogledu!

  Naš zabavni izziv vas čaka tukaj

 •  

  Nova e-brošura

  Spoštovani ravnatelji, učitelji ter vsi radovedni,

  prelistajte e-brošuro in izvedite, katere zanimive vsebine za mlade in najmlajše vas čakajo od jeseni v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

  PEDAGOŠKI PROGRAMI V POMURSKEM MUZEJU MURSKA SOBOTA V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

   

   

 •  

  Soboški pogledi: nekoč in danes

  S to virtualno razstavo začenjamo niz dogodkov, ki jih v Pomurskem muzeju Murska Sobota posvečamo stoti obletnici rojstva umetnika, ki je v svojih številnih fotografijah zapustil spomin na rodno mesto in pokrajino, z umetniškim snovanjem pa v slovenski prostor prinašal nove, sodobne tokove umetniške fotografije. Vsa njegova zapuščina je hranjena v Kološevem kabinetu umetniške fotografije. V mesecu juliju bomo tako odprli ulično razstavo Kološeve Sobote, v zgodnji jeseni pa bo v Pomurskem muzeju pripravljena spominska razstava s pregledom vseh njegovih ustvarjalnih ciklov.

  Želimo vam veliko lepih spominov ob ogledu filmčka tukaj.


   

 • Zbiralci: Zlatko Šajhar

  Na Poletno muzejsko noč smo odprli novo občasno razstava iz serije Zbiralci. Avtorica razstave Jelka Pšajd na njej predstavlja zbiratelja Zlatka Šajharja in njegovo zbirko razglednic, na katerih so upodobljeni mostovi.

  Vabilo

 • Izdelava nageljnja iz krep papirja

  Oglejte si virtualno delavnico, ki vam nazorno predstavi postopek izdelave nageljna. Izdelavo prikazuje članica muzejske skupine Rožice.

  Skupina Rožice v Pomurskem muzeju Murska Sobota deluje od leta 2014. Skupina upokojenk se dvakrat mesečno zbere v muzeju z namenom ohranjanja stare rokodelske veščine izdelovanja rož iz krep papirja. Prvoten namen je bil ohraniti to veščino, skozi leta pa smo namen in cilj razširili: poleg ohranjanja izdelujemo papirnate rože za muzejsko trgovinico, kjer se izdelki redno prodajajo, danes tudi na drugih turističnih točkah, npr. Expano, Rokodelski center DUO Veržej in JZ Krajinski park Goričko.

  Manko našega druženja in ohranjanja tradicionalne veščine je v tem, da ni kontinuiranega prenosa na mlajše generacije, čeprav to občasno počne kolegica pedagoginja (s pomočjo Rožic ali sama) v muzejskih programih za otroke. V prihodnosti imamo namen izdati priročnik oziroma publikacijo tradicije rož iz krep papirja in ostalega papirnatega okrasja ob različnih priložnostih (poroki, novi maši, smrti, birmi in obhajilu, pustu, božiču, veliki noči …) z video posnetki postopkov izdelovanja.

  Naša želja je, da ob ogledu sami preizkusite svoje veščine in izdelate svojo cvetlico.
   

  Fotografiji: Gregor Purgaj, PMMS

 •  

  Webinar o novem spletnem portalu

  Pomurski muzej Murska Sobota je v čezmejnem projektu, skupaj s Pokrajinskim arhivom Maribor, Muzejem Savaria in Arhivom Železne županije, razvil spletni portal e-documenta Pannonica. Na njem smo več kot 120 krajev v Prekmurju in Železni županiji na Madžarskem opremili z gradivom iz naše hrambe, digitalizirano gradivo pa spremljajo še kratki in razumljivi opisi.

  Javni Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci, projektni partner, je organiziral webinar, na katerem je bilo predstavljeno novo spletno orodje in možnosti njegove uporabe na različnih področjih.

  Vabilo organizatorja.

   

 • Mednarodni muzejski dan

  Spoštovani obiskovalci,

  danes, v ponedeljek, 18. 5., vabljeni v soboški muzej, kjer si lahko med 9.00 in 17.00 uro brezplačno ogledate stalno in občasno razstavo. Ob vašem obisku vas naprošamo, da ne pozabite na lastno zaščitno masko. Ogled muzeja bo mogoč le za manjše skupine, sočasno lahko v muzej vstopajo člani družine ali posamezniki.

  Zaradi trenutnih razmer smo slovenski muzeji in galerije ob letošnjem muzejskem prazniku pripravili virtualno knjižico na temo letošnjega MMD MUZEJI IN ENAKOST: RAZNOLIKOST IN INKLUZIVNOST.

  Od ponedeljka dalje bo objavljena na spletni strani ICOM Slovenija in je na ogled tudi na naši spletni strani.

  Pomurski muzej ob tej priložnosti podrobneje predstavlja muzejsko skupino Rožice, ki ohranja tradicijo izdelovanja cvetja iz krep papirja. Za vas, cenjeni obiskovalci in uporabniki, smo pripravili še krajšo virtualno delavnico, ki vam nazorno predstavi postopek izdelave nageljna. Naša želja je, da ob ogledu sami preizkusite svoje veščine in izdelate svojo cvetlico.

   

   

   

 •  

  Virtualni sprehod

  Nastajajoča nova podoba mestnega središča - oglejte si jo tukaj.

   

   

 • Sladki velikonočni zajčki, pirhi in še kaj - spletna delavnica

  Poznate pomen velikonočnega zajčka?
  Velikonočni zajček izvira iz starega germanskega sveta in je podoba njihove boginje Ostre (Fröhliche Ostern ). Simbolizira plodnost, ponovno rojstvo in preporod.
  Ker smo sladkosnedi, smo vam pripravili virtualno delavnico za pripravo keksov v obliki zajčkov. Obenem vam želimo lepe velikonočne praznike!


  Vabljeni k ogledu in poustvarjanju.

  Naj vam uspejo in dober tek!

 • Remenke - spletna delavnica

  Ker letošnje velikonočne delavnice ne moremo pripraviti v živo, smo pripravili spletno delavnico, ki jo lahko izvedete doma. Spletna delavnica vas vodi skozi postopek krašenja velikonočnih jajc s tekočim voskom, zanjo pa potrebujete le nekaj vsakdanjih potrebščin. Končni izdelek so edinstvene pisanice.


  Vabljeni k ogledu in ustvarjanju.

 •  

  Virtualne razstave

  Želimo vam zanimiv virtualni ogled stalne razstave,

  razstave slik Ludvika Vrečiča in razstave 100 dejstev o Prekmurju,

  kakor tudi fotografske razstave Soboški pogledi: nekoč in danes.

   

   

   

  Esteemed visitors.

  We wish you a pleasant walkaround through our permanent exhibition.

  You can also visit virtual paintings exhibition by Ludvik Vrečič

  and exhibition 100 facts about Prekmurje as well as the

  exhibition Murska Sobota views: past and present.

   

 •  

  321 go

   

  Preberite več o zgodovini gradov Murska Sobota, Grad in Tabor: link

   

  Lesen sie mehr über die Geschichte der Schlösser Murska Sobota, Grad und Tabor: Link

   

  Read more about the history of the castles Murska Sobota, Grad and Tabor: link

 •  
 • Obtičali v Šanghaju

  Razstava, ki je del stalne zbirke Judovskega kulturnega centra Ljubljana, je na ogled v razstavišču v 1. nadstropju soboškega gradu. Soorganizator gostovanja razstave je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

   

  Foto razstave in z otvoritve: Tomislav Vrečič, PMMS

  ČB fotografija: Arthur Rothstein

 •  
 • TA VESELI DAN KULTURE

  9.00–17.00 prosti vstop na vse razstave muzeja

   

  17.00, baročni salon:

  predstavitev Zbornika soboškega muzeja 25, posvečenega mag. Francu Kuzmiču, urednik dr. Branko Kerman

   

  18.00, razstavišče:

  otvoritev razstave in predstavitev publikacije: Sto dejstev o Prekmurju z ilustracijami Tamare Rimele, avtorica Metka Fujs

   

   

   

 •  
 • Zimski odpiralni čas /Winter opening hours

  Spoštovani!

  Obveščamo vas, da bo z mesecem novembrom pričel veljati zimski odpiralni čas Pomurskega muzeja Murska Sobota. Veljal bo do sobote, 29. februarja 2020.

   

  Muzej bo v zimskih mesecih odprt:

  od torka do petka med 9.00 in 15.00, 

  ob sobotah med 9.00 in 13.00,

  ob nedeljah in ponedeljkih bo ZAPRT.

   

  Hkrati vas obveščamo, da bo muzej v četrtek, 31. oktobra, ter v petek, 1. novembra 2019, zaradi praznikov ZAPRT.

   

  Estimeed visitors.

  We inform you, that from November the opening hours of Pomurje Museum Murska Sobota will be changed. The winter opening time will last till Saturday, 29. February 2020.

   

  In the winter months the Museum will be opened:

  from Tuesday till Friday from 9.00 till 15.00,

  Saturdays from 9.00 till 13.00,

  Sundays and Mondays closed.

   

  We also inform you that on Thursday, 31. October, and on Friday, 1. November 2019, the Museum will be CLOSED due to the national holidays.

   

 • Teden kulturne dediščine in Teden otroka v PMMS

  V obeležitev Tedna kulturne dediščine imajo v soboto, 12. oktobra, in v nedeljo, 13. oktobra, družine prosti vstop na stalno razstavo.

   

  Celotni program v Tednu kulturne dediščine si lahko ogledate tukaj.

  Celotni program Z igro do dediščine si lahko ogledate tukaj.

   

  Vabljeni!

 • Mi vsi živeti ščemo

  Od 17. septembra 2019 je v Pomurskem muzeju Murska Sobota na ogled gostujoča razstava "Mi vsi živeti ščemo", Prekmurje 1918―1929: okoliščine, dogajanje, posledice, ki jo je pripravila arhivska svetovalka Gordana Šövegeš Lipovšek iz Pokrajinskega arhiva Maribor. Razstava je rezultat mednarodnega arhivskega simpozija pod istim naslovom in predstavlja dogodke med leti 1919 do 1929 skozi prizmo dokumentov, medijskih objav, korespondence in drugih virov.

   Vljudno vabljeni.

 • Evropski dnevi judovske kulture 2019

  Več o programu EDJK 2019 v Sloveniji si preberite tukaj.

 • Predavanji na temo prekmurske arheologije na Tišini.

  V sredo, 4. septembra 2019, bo ob 19. uri dr. Branko Kerman pripravil predavanje z naslovom Slovanska poselitev Prekmurja.

  V četrtek, 5. septembra 2019, pa bo prav tako ob 19. uri mag. Samo Sankovič predstavil rezultate arheoloških izkopavanj, izvedenih pred obnovo fasade cerkve in ceste na Tišini v predavanju z naslovom Arheološke raziskave na Tišini v letih 2018 in 2019.

  Obe predavanji potekata v okviru Ivanocyjevih dni na Tišini (prizorišče dogodkov je kulturna dvorana na Tišini), vstopnine ni.

   

  Na fotografiji grob kulture žarnih grobišč s tišinsko cerkvijo v ozadju. Hrani: Arhiv PMMS.

 • Predstavitev muzejskih publikacij Prišó je glas

   

  Nove izdaje iz serije Prišó je glas:

  Zbornik soboškega muzeja 24

  Dr. Attila Kovacs: Odlikovanci

  Mark Krenn: Fotografije

   

   

   

 •  

  Počitniške delavnice v muzeju

  Osnovnošolce med 7. in 14. letom starosti vabimo na 4-dnevne muzejske delavnice. Povezane bodo s 100. obletnico priključitve Prekmurja in spoznali bomo, kaj je v različnih obdobjih oblikovalo njegovo kulturno-zgodovinsko podobo. Na stalni razstavi si bomo ogledali rekonstrukcijo stene hiše iz prazgodovine, narejene iz prepleta vej. Na enak način bomo prepletali niti in si s to tehniko izdelali šatuljo. Vpetost Prekmurja v srednjeveško umetnost bomo spoznali na primeru fresk, nato si bomo na mavčni podlagi ustvarili svojo fresko. Ena od značilnih dejavnosti  v Prekmurju je bilo lončarstvo, zato bomo delali tudi z glino in si iz nje naredili piščalko. V počastitev 100. obletnice pa si bomo izdelali še spominsko značko.

   

  Muzejske počitniške delavnice bodo potekale:

  • od torka, 27. avgusta, do petka, 30. avgusta 2019, od 10. do 13. ure

  Cena: 10 EUR.

  Prosimo za prijave na elektronski naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si ali na telefonsko številko 059 366 621.

  Vabljeni!

 • PMN 2019 v PMMS

  V soboto, 15. 6. 2019 je potekala Poletna muzejska noč tudi v Pomurskem muzeju Murska Sobota.

  Vsem obiskovalcem in udeležencem delavnice ter filmskih projekcij se zahvaljujemo za obisk.

  Za spomin par fotografij v nadaljevanju.

   

  Foto: Tomislav Vrečič, PMMS

 •  

  Predstavitev priložnostne znamke ob 100. obletnici priključitve Prekmurja

  Na pobudo akademika dr. Jožeta Nemca, ki so jo podprli društva in organizacije, je z dnem 31. majem 2019 izdana priložnostna znamka ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na znamki je upodobljen dr. Matija Slavič, teolog, publicist in politik, dvakratni doktor znanosti, profesor in prevajalec, zaslužen za postavitev nove meje in sprejem predloga priključitve Prekmurja na pariški mirovni konferenci.

  Na slavnostni predstavitvi znamke v baročnem salonu soboškega gradu je bil slavnostni govornik dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

  Več o izdaji znamke tukaj.

   

  Fotografije: Tomislav Vrečič, PMMS

 • Metka Fujs - dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo

  Letošnja podelitev Valvasorjevih odličij je potekala v Narodni galeriji v Ljubljani. Odličja zaslužnim muzealcem, avtorskim skupinam in donatorjem podeljuje Slovensko muzejsko društvo (SMD). Pozdravne nagovore na prireditvi so pripravili direktorica Narodne galerije, dr. Barbara Jaki, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, mag. Petra Culetto, in predsednik SMD, dr. Flavio Bonin. Slavnostni govornik je bil lanskoletni dobitnik nagrade za življenjsko delo, mag. Andrej Dular.

   

  Fotografije: Tomislav Vrečič, PMMS

 •  

  Spominska slovesnost

  V spomin na tragične pretekle dogodke smo v Pomurskem muzeju Murska Sobota pripravili spominsko slovesnost, na kateri sta spregovorila župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, in direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Boris Hajdinjak. V glasbenem delu programa sta nastopila Klarisa Jovanović ob spremljavi Igorja Bezgeta. Obiskovalci so si ogledali film "Pisma Eriki Fürst", ki so si ga zamislili učenci OŠ Draga Kobala Maribor, pod mentorstvom Marjetke Berlič, snemalec in montažer je Domen Kodrič, produkcijo filma je prevzela Sinagoga Maribor.

 •  

  Velikonočna delavnica

  Izdelovali smo pisanice v stari batik tehniki, pri kateri se okraski s tekočim voskom nanašajo na jajčno lupino.

 • Biblija: med znanostjo in umetnostjo

  Predavanje doc. dr. Sama Skralovnika:  Biblija: med znanostjo in umetnostjo 

 •  

  Muzejska delavnica med zimskimi počitnicami

  Udeleženci delavnice so spoznali tehniko slikanja z oljnimi barvami, ki so si jih sami pripravili in z njimi na platno naslikali krajinski motiv. Preizkusili  so se v portretiranju in si izdelali avtoportret. Ker se je slikar Vrečič preživljal z izdelovanjem usnjene galanterije, so si izdelali tudi manjšo torbico.

  Poglejte si fotografije s tridnevnega druženja in ustvarjanja.

  Avtor fotografij: Tomislav Vrečič

 •  

  Spominski dan Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija

  Slovesnost so s kulturnim programom obogatili učenci OŠ Grad.

  Prof. dr. Cvetka Hedžet Tóth je ena izmed vodilnih in nadvse ustvarjalnih slovenskih filozofinj in redna profesorica na ljubljanski Filozofski fakulteti. Predava in strokovno sodeluje z hebrejsko univerzo v Izraelu, univerzami v Nemčiji in drugje in sodeluje v mednarodnih projektih. Svoje študije objavlja  v domačem in tujem strokovno-revialnem tisku. V njenem bogatem znanstvenem opusu ima posebno mesto  sedem kapitalnih znanstvenih  knjižnih del (zadnje v 2018. letu). Bila je aktivna udeleženka študentske pomladi 1968-1972. Svojo družbeno angažiranost potrjuje tudi s številnimi  komentarji v reviji »Svobodna beseda«, intervjuji in številnimi javnimi nastopi na proslavah in drugih prireditvah, sodelovanjem v naši Ustanovi, PAZU, ZZB za vrednote NOB in drugih organizacijah. Na slovesnosti je izvedla predavanje "Solidarnost kot pravičnost".

   

   

 •  

  Kulturni praznik 2019

  Vsem obiskovalcem se iskreno zahvaljujemo za obisk muzeja na praznični dan, 8. februarja.

   

 •  

  Cigüt, Žilavci in Fartelji: reševanje prekmurskega Juda Mirka Hiršla 1944–1945

  Ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, smo v torek pripravili predavanje direktorja Centra judovske kulture Sinagoge Maribor, Borisa Hajdinjaka.

   

  Več o Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

   

 • Advent v Pomurskem muzeju

  1. decembra je potekala delavnica izdelovanja adventnih venčkov, 15. decembra pa so se izdelovali in krasili medenjaki. Oglejte si dogajanje obeh delavnic na fotografijah. Hvala vsem udeležencem za sodelovanje in prijetno druženje.

  Avtor fotografij: Tomislav Vrečič

 • Otvoritev tekstilnega depoja

  Pomurski muzej Murska Sobota je v letošnjem letu uredil tekstilni depo. V tem prostoru hranimo zbirko hetiških tkanin in oblačil, oblačila Tovarne Mura, pokrivala in druge modne dodatke. Ob odprtju novega prostora smo izvedli delavnico oz. prikaz ročnih del.

 • Trije gradovi, dve deželi, ena zgodba - Drei Schlösser, zwei Länder, eine Geschichte

  Od četrtka, 25. oktobra 2018, je v Pomurskem muzeju Murska Sobota na ogled nova zgodovinska razstava o gradu Murska Sobota.

  Razstava je del projekta 321 go, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanje Interreg V-A Slovenija Avstrija.

   

  Die neue Ausstellung über die Geschichte des Schlosses Murska Sobota ist seit  25. Oktober 2018 im Pomurje Museum, Trubarjev drevored 4, 9000 Murska Sobota, zu besichtigen.

  Die Ausstellung ist Teil des Projekts 321 go, welches im Rahmen des Programmes Interreg V-A Slowenien – Österreich finanziert wird.

   

  Avtor fotografij: Tomislav Vrečič

 • Ta veseli dan kulture - 3. december

  Prosti vstop v muzej med 9. in 17. uro.

  Otvoritev razstave Ludvik Vrečič. Slike ob 17. uri - razstava slik prvega prekmurskega akademskega slikarja iz zbirk Pomurskega muzeja in Galerije Murska Sobota kot uvod v slavnostno leto 2019, ko obeležujemo 100. obletnico priključitve Prekmurja k matičnemu narodu.

  Brezplačna družinska delavnica pod vodstvom muzejske pedagoginje ob 17.30 uri.

 • Brezplačna družinska delavnica v jesenskih počitnicah

  Ker so jesenske počitnice znane tudi kot krompirjeve počitnice, bo tema delavnic povezana s krompirjem. Otroci bodo spoznali zgodbo o krompirju - zgodbo o tem, od kod in kako je prišel krompir na naše jedilnike, kako so ga ljudje sprejemali ob uvajanju v prehrano in katere krompirjeve jedi so bile (in so še) priljubljene. Na delavnici bomo izkusili, da nam lahko krompir služi tudi kot material za ustvarjanje, saj bomo iz njega izdelali štampiljke in si z njimi potiskali platneno vrečo.  Delavnico bomo izvedli v okviru projekta Knjižnica igrač, v katerem sodeluje muzej, zato bo brezplačna. 

 •  

  Razstava Ženske in reformacija gostuje v Velikih Laščah

  Razstava Pomurskega muzeja Murska Sobota, katere avtorice so Metka Fujs, Tadeja Andrejek in Jelka Pšajd, predstavlja vlogo žensk v reformaciji. Na razstavi so svoje delo in vlogo v cerkvi, skupnosti ter družini predstavile slovenske duhovnice ter soproge duhovnikov.

  Na povabilo občine Velike Lašče - Trubarjeve domačije je razstava na ogled v galeriji Levstikovega doma v Velikih Laščah do konca letošnjega leta.

   

  Fotografije: Boštjan Podlogar

 •  

  DEKD in Z igro do dediščine 2018

  Utrinki z dveh sobotnih brezplačnih delavnic, ki sta potekali ob Dnevih evropske kulturne dediščine (konec septembra) ter v tednu otroka (prvi oktobrski teden) v okviru muzejske akcije Z igro do dediščine.

   

  Fotografije: Tomislav Vrečič

 • Evropski dan judovske kulture 2018

  Ob Evropskih dnevih judovske kulture smo odprli razstavo »Evropa in judovska diaspora«, ki jo je pripravila Narodna knjižnica Izraela, producent slovenske verzije razstave pa je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

  Tomaž Rauch je pripravil predavanje »Klezmer kot del glasbene kulture evropskih Judov«.

 •  

  Izzivi evropske sodobne zgodovine

  Zaslužni profesor dr. Dušan Nečak praznuje letos 70 let. V svoji bogati znanstveni karieri se je posvečal mnogim temam slovenske, jugoslovanske, evropske in svetovne sodobne zgodovine. Njegova bibliografija obsega preko 1100 enot v desetih jezikih, od tega 18 znanstvenih monografij. Bil je gostujoči profesor in raziskovalec na avstrijskih in nemških univerzah ter predavatelj na številnih kongresih doma in v tujini. Za njim je 34 let univerzitetnega učiteljevanja na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer še vedno predava na doktorskem študiju. Bil je pobudnik in nosilec mnogih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov. Na fakulteti je opravljal tudi številne vodstvene funkcije in je dobitnik več priznanj. Osebno in tudi strokovno je že več desetletij povezan s Prekmurjem in Mursko Soboto, kjer ga vedno radi srečamo. Dušan Nečak je tisti znanstvenik, ki se nikoli ne izogiba težkim temam in javnemu soočanju z njimi ter tisti učitelj, ki so ga njegovi študenti ocenili za »nadpovprečno uspešnega pedagoga«.

 •  

  Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota je bila predstavitev knjige PRIPOVEDNO IZROČILO SLOVENCEV V PORABJU.

  Knjigo so uredili Marija Kozar Mukič, Dušan Mukič in Monika Kropej Telban, izdala Inštitut za slovensko narodopisje in Državna slovenska samouprava (Gornji Senik).  

  V knjigi so zbrane porabske pravljice in povedke, ki jih je leta 1970 posnel Milko Matičetov na magnetofonske trakove. Gradivo je več desetletij neobjavljeno ležalo v arhivu Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU v Ljubljani. Šele s pomočjo porabskih strokovnjakov, ki narečne govore dobro poznajo in obvladajo, jih je bilo mogoče pripraviti za natis. Predstavljenih je 238 pripovednih enot, prepisanih v poenostavljeno narečno transkripcijo in prestavljenih v knjižno slovenščino. Dodana je zgoščenka s tonskimi posnetki trinajstih pravljic in povedk v obeh različicah porabskega narečja (števanovskem in gornjeseniškem).

  Knjigo so predstavili Marija Kozar Mukič, Dušan Mukič in Martin Ropoš.

   
 • Auschwitz - kraj na zemlji: Auschwitz Album

  V četrtek, 26. aprila 2018, smo v okviru svečanega dogodka razglasitve Aleksandra in Agnes Žilavec iz Andrejcev ter Jožefa, Franca in Marije Fartelj iz Tešanovcev za pravičnike med narodi, ker so v letih 1944-1945 rešili prekmurskega Juda Mirka Hiršla, ter podelitve priznanja in plakete, ki jih je izročil izraelski veleposlanik za Slovenijo, njegova ekscelenca Ejal Sela, odprli fotografsko razstavo.  

  Razstavo je pripravil center Yad Vashema, dodan pa je del Prekmurski Judje v Auschwitzu, ki ga je pripravila Sinagoga Maribor.

  Vljudno vabljeni na ogled, vstopnine ni.

 • Kulturna dediščina Pomurja

  18. maja, na Mednarodni muzejski dan, bomo ob 12. uri v TC Maximus Murska Sobota predstavili razstavo o pomurski kulturni dediščini. Razstavo pripravljamo v počastitev letošnjega Evropskega leta kulturne dediščine.

  Na razstavi predstavljamo premično kulturno dediščino v zbirki Pomurskega muzeja Murska Sobota ter v drugih muzejih Pomurske regije. Največji poudarek je na nepremični kulturni dediščini pokrajine, v okviru katere predstavljamo arheološko dediščino, gradove in dvorce, cerkve in kapele, mestna jedra in meščansko arhitekturo, podeželsko stavbno dediščino, tehniško dediščino, obcestna znamenja, spomenike in javne plastike. Poleg naštete materialne dediščine je na razstavo vključena tudi nesnovna dediščina kakor tudi predstavitev povezovalne vloge, ki jo dediščina kot vrednota vzpostavlja in izvaja.

  Vabljeni na ogled od 18. maja naprej v Maximusu Murska Sobota.

 • Kulturna dediščina Pomurja

  18. maja, na Mednarodni muzejski dan, bomo ob 12. uri v TC Maximus Murska Sobota predstavili razstavo o pomurski kulturni dediščini. Razstavo pripravljamo v počastitev letošnjega Evropskega leta kulturne dediščine.

  Na razstavi predstavljamo premično kulturno dediščino v zbirki Pomurskega muzeja Murska Sobota ter v drugih muzejih Pomurske regije. Največji poudarek je na nepremični kulturni dediščini pokrajine, v okviru katere predstavljamo arheološko dediščino, gradove in dvorce, cerkve in kapele, mestna jedra in meščansko arhitekturo, podeželsko stavbno dediščino, tehniško dediščino, obcestna znamenja, spomenike in javne plastike. Poleg naštete materialne dediščine je na razstavo vključena tudi nesnovna dediščina kakor tudi predstavitev povezovalne vloge, ki jo dediščina kot vrednota vzpostavlja in izvaja.

  Vabljeni na ogled od 18. maja naprej v Maximusu Murska Sobota.

 •  

  E-documenta pannonica

  Predstavitvena konferenca projekta e-documenta Pannonica, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Madžarska 2014–2020, je bila v torek, 17. aprila 2018, v baročnem salonu Pomurskega muzeja Murska Sobota.

  Glavni namen projekta e-documenta Pannonica je sodelovanje dediščinskih institucij, ki bodo vzpostavile interdisciplinarno bazo podatkov v obliki spletnega portala o kulturni dediščini območja za povečanje atraktivnosti krajev v Prekmurju v Sloveniji in Železni županiji na Madžarskem.

  Projekt so predstavili predstavniki vseh projektnih partnerjev: Pomurski muzej Murska Sobota (vodilni partner), Pokrajinski arhiv Maribor, Zavod za kulturo in turizem Beltinci, Mestni muzej Savaria in Madžarski nacionalni arhiv – Arhiv Železne županije.

  Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 •  

  Večer opernih arij

  Pomurski muzej Murska Sobota je v sodelovanju z Glasbeno šolo Vič-Rudnik iz Ljubljane pripravil poseben glasbeni večer v baročnem salonu. Operne arije je zapela sopranistka Beti Bratina, učenka 3. razreda GŠVR v razredu Barbare Nagode. Spremljala jo je pianistka Irina Milivojević, kot repetitorka zaposlena na isti glasbeni šoli, ki redno sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljana ter se kot spremljevalka pevcev in inštrumentalistov pojavlja na koncertnih odrih doma in v tujini.

   

  Poslušalci smo bili deležni vrhunske glasovne interpretacije arij opernih velikanov, ki so nas ponesle v čustvene vrtince ob odlični klavirski spremljavi.

   

  Velika zahvala umetnicama ter vsem, ki ste prisostvovali izrednemu koncertu.

   

 • Družinska velikonočna delavnica v muzeju

  Na sobotni družinski delavnici smo ustvarjali isanice po starem načinu, za katerega je bilo značilno, da so jajce pobarvali  z mizarskimi barvami v večbarvnih pasovih in jim z žebljem spraskali okraske.

  Vesele praznike voščimo!

 • Projekt 321 go - Fotografski natečaj 2018

   

  Več o vsebini fotografskega natečaja, pogojih sodelovanja in prijavi nanj, si preberite na projektnih podstraneh tukaj.

   

  Vabljeni k sodelovanju!

   

 • Rokokojska peč - nova pridobitev v okviru projekta 321 go

  V začetku novega leta, januarja 2018, so v baročnem salonu soboškega gradu, ki je del stalne razstave PMMS, potekala obsežna dela, povezana z rekonstrukcijo salonske keramične peči. Dela so izvajali mojstri pečarji podjetja Pečarstvo Hrovat iz Mengša, ki so bili izbrani za restavriranje keramičnih delov, postavitev in opremljanje peči z električnimi grelniki, na podlagi izkušenj s tovrstnim delom v spomeniško varovanih zgodovinskih objektih.

  Peč, ki smo jo pridobili v okviru Interreg SI-AT projekta 3 gradovi, 2 deželi, 1 zgodba, ali krajše 321 go, datiramo v čas med 1780 in 1840, po obliki in bogatem cvetličnem okrasju jo uvrščano v obdobje rokokoja. Poleg njene esteske vloge in obogatitve razkošnega ambienta najbolj reprezentativnega ter celostno ohranjenega prostora v gradu, bodo vgrajeni električni grelci omogočili nekoliko prijetnejše temperature v prostoru, ki doslej kot del stalne razstave ni bil ogrevan.

   

  Investicija je izvedena s podporo

 •  
 • Fašenik v muzeju

 •  

  ŠOA - spominjajmo se 2018

  Predavanje z naslovom ŠOA - nikoli več! bo v ponedeljek, 29. januarja 2018, ob 17. uri v prostorih Pomurskega muzeja Murska Sobota (1. nadstropje, stolp).

   

  Vstopnine ni.

   

  Program vseh prireditev

   

  Več o Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

   

   

 • Družinska delavnica božičnih medenjakov

   
  V soboto, 16. decembra, smo spekli in se posladkali z dišečimi in umetelno okrašenimi medenjaki.

   

 • Advent na gradu Tabor, Avstrija - Projekt 321 go

  Na adventnem sejmu so se predstavili s svojimi izdelki rokodelci z obeh strani meje, za otroke smo pripravili posebne praznične in na tradiciji temelječe delavnice, poskrbljeno pa je bilo tudi za kulturni program ter gostinsko ponudbo.

  Rokodelci iz Južne Gradiščanske (Avstrija) in Pomurja so vseh 5 dni spremenili grajske prostore v delavnico umetnostne obrti. Ponudba je zajemala keramiko, nakit iz različnih materialov, božično dekoracijo, kovaške izdelke, regionalne specialitete, lesene izdelke, igrače, pa še kaj.

   

   

  Program po dnevih

   

  Letak Advent na gradu Tabor.

   

   

 • Ta veseli dan kulture v Pomurskem muzeju Murska Sobota

  Oglejte si fotografije s sobotne delavnice izdelovanja adventnih venčkov in s tega veselega dne kulture.

 • Dan reformacije in 500. obletnica njenega pričetka v PMMS

  Predavanje Tadeje Andrejek o najstarejših protestantskih matičnih knjigah v Prekmurju.

  Predstavitev ponatisa protestantskega abecednika Mihala Bakoša iz 1786 in novega muzejskega pedagoškega programa, Mateja Huber.

   

 •  

  Fotografije s predavanja o reformaciji v Špitalu, Gornja Radgona

  Predavanje z naslovom Območje Radgone in reformacija je potekalo v Špitalu v Gornji Radgoni, v četrtek, 26. oktobra 2017, ob 17. 30 uri.

   

   

   

   

  Avtorica fotografij je Katja Bajec.

 • Grajski bazar - projekt 321 go

  PROGRAM :

  10.00 - 16.00 SEJEM DOMAČE OBRTI IN DEJAVNOSTI,
  KULINARIČNA PONUDBA (tradicionalne in druge jesenske dobrote)

  10.00 - 11.00 SPREHOD Z ZELIŠČARJEM DO IZVIRA
  10.00 - 12.00 RAZISKOVANJE GOB OKOLI GRADU

  11.00 - 12.00 MIŠA - PESMI ZA OTROKE
  12.00 - 16.00 DELAVNICA ZA OTROKE ( Pomurski muzej Murska Sobota: Indašnje malarske mujštre pa brnkevce,  ustvarjanje) in STRELJANJE Z LOKOM

  12.00  KULTURNI PROGRAM Z GORIČKEGA IN GRADIŠČANSKEGA

  12.30  4 x NAJ (TRAVNIK, SADOVNJAK, OGRAČEK IN BRAJDA)
  14.00 GLASBENA SKUPINA KONTRABANT


  Vabljeni!

  Info: Javni zavod Krajinski park Goričko, Goričko drüjštvo za lepše vütro
  T: 02 551 88 60
  E: vodniki@goricko.info

 •  

  Zborovanje SMD in SUZD v Beltincih

  SMD (Slovensko muzejsko društvo) in SUZD (Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo) sta v organizaciji ZKT Beltinci in Pomurskega muzeja Murska Sobota 29. in 30. septembra 2017 pripravila srečanje muzealcev na temo Stalna muzejska razstava.

  Strokovnemu posvetu je v soboto sledila ekskurzija po Prekmurju, z ogledom stalnih razstav in postavitev, pod vodstvom dr. Janeza Balažica, profesorja na PeF UM, Jelke Pšajd, muzejske svetovalke PMMS, Elice Horvat, direktorice ZTK Beltinci in dr. Lendvai Kepe Zoltána, višjega kustosa v Galeriji-Muzeju Lendava.

   

 • Dnevi evropske kulturne dediščine 2017

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota pripravljamo brezplačno družinsko delavnico, posvečeno Dnevom evropske kulturne dediščine z letošnjo temo: Voda – od mita do arhitekture.

  Delavnica bo potekala v soboto, 23. septembra 2017 ob 10. uri. Udeleženci bodo poslikali glineni vrček za vodo, ob tem pa spoznali posode za vodo iz zbirke muzeja in različne vrste vodnjakov, ki so nekoč bili sestavni del dvorišč v Pomurju.  

  Vabljeni!

 •  

  Evropski dan judovske kulture 2017

  V obeležitev Evropskega dne judovske kulture, je bila v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota v sredo, 6. septembra 2017, ob 18.00 uri otvoritev razstave z naslovom Judovski jeziki. Razstavo posreduje Sinagoga Maribor, predstavila jo je ga. Marjetka Bedrač. Na ogled do 13. septembra 2017.

  Pomurski muzej Murska Sobota je v grajski dvorani soboškega gradu pripravil predavanje dr. Janeza Premka z naslovom Razvoj judovske pisave.

  Fotografije obeh dogodkov si lahko ogledate v nadaljevanju.

 •  

  Počitniške delavnice v muzeju

  Letošnje 4-dnevne počitniške delavnice so potekale v povezavi z muzejskimi razstavami, na katerih so udeleženci raziskovali raznolikost muzejskih predmetov iz različnih časov. Blišč plemiškega življenja so spoznavali ob ustvarjanju slikanice z zgodbo iz stropne poslikave v baročnem salonu in s poustvarjanjem porcelanastih figurin. Kmečko kuhinjo s pomočjo starih kuhinjskih pripomočkov, s katerimi so tehtali sestavine, izdelali maslo, zmleli mak in si skuhali makove rezance. O otroštvu pred petdesetimi in štiridesetimi leti so veliko izvedeli na razstavi igrač; sami pa so si na delavnici ustvarili eno najbolj priljubljenih igrač, svojega medvedka.  

  Muzejske počitniške delavnice so potekale v junijskem in avgustovskem terminu.

 • Poletna muzejska noč 2017

  Program v PMMS:

  18:00 družinska delavnica

  21:00 otvoritev razstave Ženske in reformacija

  22:00 vodstvo po razstavi Kelti so tüdi tü - Sledovi keltske poselitve v Prekmurju (dr. Branko Kerman)

   

  Pomurski muzej Murska Sobota vas ob 18:00 uri vabi v Špital v Gornji Radgoni na otvoritev razstave Zbiralci: Jožef Andrejek.

   

  Med 18:00 in 22:00 uro pa si lahko brezplačno ogledate tudi razstavo Zgodovina zdravstva v Pomurju v beltinskem gradu (Ravenska 8, Beltinci).

   

  Povezava do spletnih programskih knjižic

 • Predstavitev nove publikacije:

  Izšla je 48. knjiga iz zbirke Glasovi, pri kateri so kot avtorice sodelovale Jelka Pšajd, Mateja Huber, Nevenka Korpič in mag. Anja Serec Hodžar ter urednica ddr. Marija Stanonik.

  V njej so zapisane podeželske folklorne pripovedi iz bližnjih občin: Veržej, Križevci pri Ljutomeru, Radenci, Apače, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici.

  Naslednja predstavitev knjige bo v sredo, 7. junija 2017, ob 18. uri v poročni dvorani Mestne hiše v Ljutomeru.

  Vljudno vabljeni.

 • Mednarodni dan muzejev 2017

  09:00 - 17:00 prosti vstop v muzej

  16:00 vodstvo po razstavi Kelti so tüdi tü - Sledovi keltske poselitve v Prekmurju, dr. Branko Kerman

  17:00 otvoritev razstave Zbirka igrač družine Marton iz Dolge vasi

   

  V okviru posebnega programa za Mednarodni muzejski dan vabimo družine na brezplačno delavnico v soboto, 20. maja 2017, s pričetkom ob 10. uri, na kateri boste lahko izdelali svojega medvedka.

  Družine imajo v soboto, 20. maja, in v nedeljo, 21. maja 2017, prosti vstop v muzej.

  Več o pedagoških programih v slovenskih muzejih in galerijah, pa preberite v brošuri.

   

  Program: Mednarodni muzejski dan v Špitalu, Gornja Radgona

 •  
 • Predstavitev publikacije "Kam gremo, prijatelji?" "V svet!"

  Knjigo o madžarskih beguncih v Sloveniji v letih 1956 in 1957 s posebnim poudarkom na razmerah v Prekmurju in Porabju so predstavili avtorji dr. Attila Kovacs, dr. Lajos Bence in Tanja Kolosa.

   

 •  

  Muzejske delavnice v zimskih počitnicah

  Med torkom, 21. februar, in četrtkom, 23. februar 2017 so potekale v Pomurskem muzeju Murska Sobota delavnice, ki so  bile tematsko povezane z razstavo Kelti so tüdi tü: Sledovi keltske poselitve v Prekmurju. Otroci so skozi predmete in rekonstrukcije na razstavi spoznavali življenje Keltov, davnih prebivalcev naše pokrajine. Poudarek delavnic je bil na njihovem umetnostnem slogu, s katerim so otroci poustvarili predmete iz njihove zapuščine (ogrlico, skledo, ogledalo).

 •  
 •  

  Adventna delavnica - papirnate jaslice

  Jaslice bomo izdelali s kopijami papirnatih figuric iz jaslic iz prve polovice 20. stoletja, ki so v zbirki muzeja (na ogled na stalni razstavi Radgonski mostovi v Špitalu v Gornji Radgoni).

  Cena: 2 EUR

  Za delavnico so potrebne predhodne najave na telefonsko številko 059 366 621 ali na elektronski naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si

 • Ta veseli dan kulture, 3. december 2016

   

   

  Program:

   

  9:00-17:00

  Brezplačen ogled muzejskih razstav

   

  10:00

  Vodstvo po arheološki razstavi Kelti so tüdi tü

  Vodil je avtor razstave, dr. Branko Kerman.
   


  15:00

  Družinska delavnica
  Prikaz izdelave steklene keltske perlice z Natalijo Kukec in izdelava perlice iz mase za oblikovanje.

   


   

   

 • Irena Šrajner - pesniška zbirka in življenjska zgodba

  Pomurski muzej Murska Sobota in Irena Šrajner sta pripravila

   

  predstavitev pesniške zbirke

  Panonski biseri II

  in predstavitev življenjske zgodbe

  Nikjer se toliko ne naučiš o življenju kot na kmečkem dvorišču

   

  v petek, 2. decembra 2016, v grajski dvorani v Murski Soboti.

   

  Predstavitev je spremljal kratek kulturni program, v katerem so nastopili skupina Cvetje v jeseni iz Tropovcev in pevka Matilda Slavič iz Bučečovcev.

   

   

 • Podarjena zbirka otroških igrač

  Magda Marton iz Dolge vasi je letošnje poletje našemu muzeju darovala zbirko igrač svojih otrok, sina in hčerke. Celotna zbirka igrač obsega okrog 300 kosov. Med njimi so: medvedki in ostale plišaste igrače, punčke različnih velikosti, kocke in sestavljanke, družabne igre, avtomobilčki različnih velikosti, majhne in večje gumijaste figure, knjige in slikanice ter druge igrače. Industrijsko izdelane igrače so iz časa po drugi svetovni vojni, kupljene v Sloveniji, na Madžarskem in v Nemčiji. 

  To je ena izmed najštevilčnejših zbirk igrač, podarjena muzeju v last. Družini Marton iz Dolge vasi se iskreno zahvaljujemo!

 •  

  Družinske delavnice v muzeju

   

  V Tednu otroka, v katerem slovenski muzeji in galerije sodelujemo s skupno akcijo Z igro do dediščine, je v soboto, 8. oktobra 2016, ob 10. uri potekala delavnica izdelave antične oljenke.

  Oglejte si fotografije z delavnice.

 • Jože Kološa - Kološ: Fotografije Prekmurja

  V palaciju gradu Grad na Goričkem gostuje razstava Fotografije Prekmurja, avtorja Jožeta Kološe - Kološa, ki jih hranimo v Pomurskem muzeju Murska Sobota v Kološevem kabinetu umetniške fotografije. 

  Na razstavi so na ogled fotografije, ki so nastale med leti 1936 in 1966 ter spadajo v cikle Filovski lončarji (1939–1940), Črne slike (1938–1950), Podobe iz Prekmurja (1937–1955) in Moj dragi kraj domači (1946–1966).

  Razstava je na ogled do 7. oktobra 2016.

  Vljudno vabljeni.

  Vabilo

 • Poletna muzejska noč/PMN - 18. junij 2016

   

  STENSKI PRTI, dediščina mojih mame in babice

  Odprtje razstave stenskih prtov, predstavitev njihove uporabe in motivike z napisi, ob 18. uri. Avtorica Jelka Pšajd. Razstava bo na ogled do 28. avgusta 2016.

  Ob 19. uri vabljeni na brezplačno delavnico za družine.

  Prosti vstop v Pomurski muzej Murska Sobota med 18. in 24. uro, na ogled tudi stalna razstava in razstava Prišo je glás - Prekmurci v vojni 1914-1918.

   

  Med 18. in 22. uro prosti vstop na razstavi Zgodovina zdravstva v Pomurju v gradu Beltinci in Büjraštvo na reki Muri na Otoku ljubezni v Ižakovcih.

   

  Zbiralci: Leopold Methans

  Odprtje razstave lesenih stenskih okvirjev iz zbirke Leopolda Methansa, v Špitalu, Gornja Radgona, ob 21. uri.

  Prosti vstop v Špital med 18. in 23. uro, na ogled tudi stalna razstava Radgonski mostovi.

  Ob 20. uri nastop PZ Štefana Kovača Murska Sobota.

   

  Spletna stran PMN

 • Mednarodni muzejski dan 2016

   

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota je bilo odprtje gostujoče razstave Utrinek steklenega nakita in idrijske čipke.

   

  V Špitalu v Gornji Radgoni je bilo predavanje Irene Šavel, arheologinje, muzejske svetnice, z naslovom Prazgodovinska naselbina na grajskem hribu v Gornji Radgoni.

   

 • Prišo je glás – Porabski Slovenci v vojni 1914–1918

  Razstava je na ogled do 31. maja 2016.

 • Sinagoge v vzhodni Srednji Evropi med letoma 1782 in 1944

   

   

  Sinagoge v vzhodni Srednji Evropi med letoma 1782 in 1944

  Na razstavi, s katero smo obeležili Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar), so vsa besedila v madžarskem jeziku, je pa obiskovalcem na voljo slovenski katalog, kjer so besedila prevedena v slovenščino. Knjižica je na voljo za ogled brezplačno. Vstopnine na razstavo ni.

  Razstava je na ogled do 31. marca 2016.

  Več o razstavi.

   

 •  
 • Kulturni bazar 2016

  Enodnevna prireditev, ki poteka kot strokovno usposabljanje in je namenjena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, študentom ter vsem, ki kulturno-umetnostno vzgojo vključujete v svojo delo

  Več o prireditvi si preberite na spletni strani www.kulturnibazar.si.

  Poglejte si Program za otroke, mladino in odrasle - za vse, ki jih zanima kultura.

  Preberite Program strokovnega usposabljanja.


   

 • Božične delavnice v Pomurskem muzeju Murska Sobota

  V adventnem času so v Pomurskem muzeju potekale sobotne družinske delavnice, na katerih so udeleženci izdelovali adventni venčki, pekle lucijine pogačice in sestavljali lampaše.

  Foto utrinki z delavnic so na ogled v galeriji spodaj.

   

  Program, ki se ga lahko v veselem decembru v muzeju udeležijo organizirane šolske skupine, pa si lahko preberete TUKAJ.

 • Z igro do dediščine v Pomurskem muzeju

  Program za družine

  v torek, 6. oktobra 2015 ob 16. uri bomo eksperimentirali po navdihu fotografa Jožeta Kološe. Zberemo se v Kološevem kabinetu umetniške fotografije, kjer si bomo ogledali njegove zanimive eksperimentalne fotografije, nato pa bomo na fotopapirju ustvarjali kompozicije, jih razvili in si izdelali lastno eksperimentalno fotografijo;

  v četrtek, 8. oktobra 2015 ob 16. uri nas bo obiskal prekmurski karikaturist Anton Buzeti. Zberemo se na razstavi Karikature Ladislava Kondorja in si jih ogledamo, potem pa pod mentorstvom karikaturista Buzetija rišemo portretne karikature.

  Obe delavnici sta brezplačni. Potrebne so predhodne najave na telefonsko številko 059 366 621 ali na e-naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si

  Posebna ugodnost velja v soboto, 10. in v nedeljo 11. oktobra, ko imajo družine brezplačen vstop na razstave Pomurskega muzeja.

   

  Program za šolske skupine

  V Tednu otroka od 6. do 9. oktobra 2015 brezplačno izvajamo delavnico Doživetje prostora. Učenci prejmejo poseben muzejski delovni zvezek v dveh jezikih (slovenščina, madžarščina) in dveh narečjih (porabsko, hetiško narečje), ki na zanimiv način nudi spoznavanje domače kulturne dediščine in kulturne dediščine naših sosedov. Vsebuje šest tematskih poglavij: muzej in muzejski predmeti, ljudsko stavbarstvo, ljudska prehrana, ljudska noša, ljudska glasba in ljudske otroške igre. Učencem predstavimo izbrano temo in ob tem skupaj rešujemo igrive naloge v delovnem zvezku. Delavnico še popestrimo z igro s kartami Spomin na drugačen način in z interaktivno aplikacijo. Primerno za učence vseh triad OŠ. Traja: 45 min/tema.

  Potrebne so predhodne najave na telefonsko številko 059 366 621 ali na e-naslov: mateja.huber@pomurski-muzej.si

   

  Vabljeni!

 • Karikature Ladislava Kondorja

  V Pomurskem muzeju Murska Sobota smo v programu Poletne muzejske noči, 20. junija 2015, odprli razstavo Karikature Ladislava Kondorja.

  Umetnik, poimenovan internacionalni karikaturist, je številna leta posvetil potovanju po svetu, ob tem pa se je preživljal z razstavljanjem svojih del – karikatur slavnih in vplivnih osebnosti, kot tudi naključnih znancev in obiskovalcev razstav.

  Leta po drugi svetovni vojni je preživljal delno v Murski Soboti, delno pa v svojem ljubem mestu ob obali Jadrana, Opatiji, kjer je tudi umrl. Pokopan je na soboškem pokopališču.

  Leta 1965 so mu v takratnem Razstavnem paviljonu arh. F. Novaka v Murski Soboti pripravili pregledno razstavo, dobrih 50 let pa so njegova dela bila shranjena v depoju.

  V muzejski zbirki hranimo čez 200 Kondorjevih likovnih del in nekaj osebnega arhiva tega nadvse zanimivega umetnika, ki živi v spominu Prekmurcev še danes, in bodo predstavljeni na samostojni likovni razstavi ob 60. obletnici Pomurskega muzeja.

  Obenem pa bi želeli dopolniti evidenco Kondorjevih karikatur, ki se nahajajo v zasebni lasti.
  Zato vas vabimo, da nam sporočite, če hranite delo, ki ga je naredil slikar. Dela bi želeli popisati, da se zbere dokumentacija o obstoječem opusu karikaturista, ki je tekom svojega ustvarjalnega življenja na 4 kontinentih izdelal več deset tisoč karikatur (po lastnem pričevanju).
   

  Zbiranje podatkov je že v teku. Za posredovanje in dodatne informacije vam je na voljo pristojna kustodinja, Tamara Andrejek (02/535-14-55 ali tamara.andrejek@pomurski-muzej.si).

 • Dobitnice Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke za leto 2014

  Avtorice stalne razstave v Špitalu v Gornji Radgoni, Metka Fujs, direktorica in muzejska svetovalka, Jelka Pšajd, višja kustodinja, in Irena Šavel, muzejska svetnica, so dobitnice Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke, za idejno zasnovo in postavitev nove stalne razstave Radgonski mostovi v Špitalu v Gornji Radgoni.

  Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2014 je prejel tudi Nikolaj Szepessy, dr. med., za ohranjanje premične kulturne dediščine na območju občine Beltinci in za donacijo lekarniško-zdravstvene zbirke Pomurskemu muzeju Murska Sobota.

   

  Vsem prejemnikom nagrade iskreno čestitamo.

  Sodelavci Pomurskega muzeja Murska Sobota.

 • Razstava o Murski Soboti v Galeriji Robin

   

  MED PODEŽELJEM IN MESTOM, Murska Sobota 1850 - 1920.

   

  Razstava v Galeriji Robin na Lendavski ulici 1 v Murski Soboti je nastala v okviru čezmejnega projekta pHisCulture, postavili smo jo v eni najstarejših ohranjenih meščanskih hiš v mestu in bo na ogled od 24. aprila do 29. avgusta 2015.
  Avtorici razstave sta Metka Fujs in Tamara Andrejek.

   

  Obveščamo obiskovalce, da je razstava med 21. in 24. julijem zaprta.

   

  Odpiralni čas:

  torek in četrtek                13-17

  sreda in petek                    9-13

  sobota, nedelja in ponedeljek zaprto

   

   

 •  

  Program Pomurskega muzeja Murska Sobota ob jubileju

  V jubilejnem letu 2015 in 2016 so razstavni programi, programi za obiskovalce in drugi muzejski dogodki potekali v znamenju 60. obletnice Pomurskega muzeja Murska Sobota:

   

  2. december 2015 - 11. september 2016:

   

  Prišo je glás - Prekmurci v vojni 1914-1918

   

  18. junij - 28. avgust 2016:

  STENSKI PRTI, dediščina mojih mame in babice
   

  Julij - avgust 2016:

  Poletne aktivnosti za mlade - počitniška delavnica in delavnica Mali arheologi

   

  18. maj 2016 - 12. junij 2016:

  Utrinek steklenega nakita in idrijske čipke

   

  20. avgust 2015 - 27. september 2015:

  Rojstvo-Izkušnje Rominj

   

  23. april - 5. junij 2015:

  Večerna soareja, Fin de siecle v Čakovcu, gostujoča razstava Muzeja Međimurja, Čakovec

   

  5. marec 2015:

  Hrepenenje iz strelskih jarkov - Pisma zakoncev Zsigmonda Janka in Matild Kovács iz Motvarjevcev v času prve svetovne vojne.

   

  4. marec 2015 - 1. april 2015:

   Podvodna dediščina v Sloveniji (Izbrane raziskave 1995-2012)

   

  16. - 18. februar 2015:

  Muzejske delavnice v zimskih počitnicah.

   

  5. februar 2015:

  Julij (Gyula) Schönauer - Šalovski fotograf, predstavitev monografije

   

  3. februar 2015 - april 2015:

  Gostovanje razstave Prekmurske skrinje v Grajski pristavi Ormož.

   

 • Gorenjske in prekmurske skrinje - podaljšano trajanje razstave

  Z razstavo Gorenjske in prekmurske skrinje gostuje Gorenjski muzej iz Kranja.

  Na razstavi so predstavljene bogato poslikane gorenjske skrinje in ornamentirane tesane ter poslikane mizarske skrinje v zbirki Pomurskega muzeja. Poskrbljeno je tudi za najmlajše obiskovalce, saj jih čakajo zabavni kotički z igrami.

   

 • Nova stalna razstava Radgonski mostovi v Špitalu

  V obnovljenem, kulturnozgodovinskem spomeniku Špital v Gornji Radgoni, je od torka, 24. junija 2014, na ogled nova stalna muzejska razstava z naslovom Radgonski mostovi.